Najbardziej popularne rodzaje pizzy

pizza warszawa

Pizza – na całym świecie niewiele jest chyba osób, które chociaż raz w życiu nie skusiły się na skosztowanie tego włoskiego przysmaku. Wręcz przeciwnie: smakoszy wyjątkowego krążka jest naprawdę wielu, a jego sława szybko rozprzestrzeniła się poza rodzime granice południowej Europy. Dzisiaj placek wykonany z ciasta, wzbogacony szeregiem dodatków, jest popularny w większości krajów. Jedni uwielbiają konsumować go w porze obiadowej, dla innych wieczorne wyjście do knajpki czy restauracji mającej pizzę w menu jest świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Jemy ją w domu, w pracy, w trakcie podróży – zawsze, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Na ciepło lub na zimno. I choć różnorodność doboru poszczególnych składników jest ogromna (zależna głównie od fantazji serwującego ją lokalu), od wielu lat Polacy mają w tej kwestii swoich „ulubieńców”. Jakich?

Ser, szynka… i trochę morza

Mimo imponującej gamy smaków i dodatków, dostępnej w wielu pizzeriach (czy innych tego typu lokalach gastronomicznych), nasi rodacy często bywają tradycjonalistami w przypadku wyboru swojej „pizzy dnia”. Największym „klasykiem” zdaje się być popularna w wielu restauracjach czy pubach Capriciosa, w której główną rolę odgrywa połączenie sera, szynki i pieczarek. Do tego, zamiast oliwy, podawana w towarzystwie sosów – np. czosnkowego i pomidorowego.

Mało włoska kompozycja? Być może, ale za to jakże uniwersalna na rodzimym gruncie. Dla tych, którzy nie są fanami grzybów, ciekawą alternatywą zdaje się być natomiast Prosciutto, pozbawiona tego ostatniego składnika.

Kolejnym faworytem jest Salami, w której znajdziemy plasterki tytułowego wyrobu, wzbogacone o ser i cebulę. Z kolei przekąski typu pizza Swojska czy Góralska (z boczkiem, oscypkiem bądź kiełbasą) to ulubiony wybór tych, którzy w tego typu przekąskach doceniają typowo polskie akcenty.

pizzeria san giovanni pizza

Równie dużą, choć nieco kontrowersyjną sławą, cieszy się u nas tzw. Hawajska – głównie ze względu na połączenie standardowych składników ze słodkim ananasem. Nic dziwnego, smaki te bowiem tylko pozornie się wykluczają, a dobrze wykonana pizza tego typu potrafi być naprawdę smaczna. Wśród naszych rodaków zdarzają się także sympatycy południowych akcentów – stąd też często faworyzowanym punktem menu bywa Frutti Di Mare, a na niej krewetki, małże czy ośmiornice.

Dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem włoskiego ciasta (niezmąconym zbyt dużą ilością składników), topowym wyborem pozostaje jednak mocno serowa (i zazwyczaj bogato przyprawiona) Margherita.

Południowe smaki w Warszawie

Pod względem miłości do pizzy, nasza stolica nie pozostaje w tyle na tle innych, krajowych czy światowych miejscowości. Lokali gastronomicznych serwujących ją na co dzień znajdziemy w Warszawie naprawdę sporo.

Jednym z nich jest właśnie pizzeria San Giovanni – Pizza & Pasta. Nasze lokale znajdują się w wielu dzielnicach miasta (m.in. na Bemowie, Mokotowie, Ursynowie). Oferujemy w nich aż 41 rodzajów pizzy – dzięki czemu nie tylko polscy tradycjonaliści znajdą w nich coś dla siebie.