Piec do pizzy – niedoceniany „składnik” wpływający na smak
Wielu miłośników włoskiego placka z serem, mięsem i warzywami próbuje zrobić pizzę w domu przy pomocy domowego piekarnika. I znaczna większość z nich czuje się zawiedziona. Smak domowej pizzy nijak nie przypomina tego, który towarzyszy nam przy jedzeniu pizzy z włoskiej pizzerii, chociaż przepis i składniki wydają się tak podobne. Problem tkwi w sposobie wypiekania. Wysoka temperatura i krótkie pieczenie ma ogromne znaczenie dla jakości dania, a piec do pizzy to wyjątkowy element wyrobu prawdziwego dania rodem z Italii.
Piec do pizzerii
Lokal gastronomiczny, który chce z dumą nosić miano prawdziwej pizzerii, musi dysponować specjalistycznym piecem do pizzy. Tylko wtedy istnieją szanse na to, że będzie miał licznych, stałych klientów, którzy docenią wysokiej klasy produkty. Właściciele gastronomii mają do wyboru kilka rodzajów pieców do pizzy różniących się od siebie między innymi sposobem zasilania.
Pizza z pieca elektrycznego, gazowego czy opalanego drewnem?
Główne typy pieców do pizzy to: elektryczne, gazowe oraz opalane drewnem.
- Piece elektryczne
Ich atutem jest na pewno cena zakupu. Jest niższa niż w przypadku pieca gazowego czy z paleniskiem na drewno, dlatego z tej opcji korzystają często początkujący właściciele lokali gastronomicznych. Urządzenie takie można zakupić w wersji podstawowej, a później rozbudowywać o kolejne moduły, gdy sprzedaż wzrośnie, a pizzerman będzie musiał sprostać coraz większym zamówieniom. Piec jest prosty w obsłudze, przypomina piekarnik domowy. Jest jednak urządzeniem wykorzystującym drogą energię elektryczną, dlatego warto pamiętać, że comiesięczny wydatek na rachunki będzie spory.
- Piece gazowe
Zakup pieca gazowego wymaga sporej gotówki, ale za to comiesięczne rachunki za gaz będą niższe niż te za prąd. Piec gazowy szybko się nagrzewa i jest bardzo wydajny, dlatego doskonale sprawdza się w lokalach, w których panuje duży ruch, zamówień jest sporo i obsługa kuchni musi naprawdę się napracować, by nadążyć z podawaniem kolejnych dań. Trzeba jednak pamiętać, że gaz bywa niebezpieczny i wszelkie zaniedbania ze strony właścicieli lokalu mogą skończyć się tragicznie. Warto zadbać o odpowiedni system wentylacyjny, regularne przeglądy urządzenia i być czujnym. Po stronie wad pieca gazowego do pizzy możemy także zapisać brak możliwości poszerzenia funkcjonalności urządzenia. Kupując piec z jedną komorą do wypieku pizzy, nie będziemy mogli rozbudować go o kolejne, dlatego już na początku inwestycji warto rozważyć, które urządzenie lepiej się sprawdzi w danym lokalu.
- Piec na drewno.
Wiele pizzerii chwali się już na witrynach swoich lokali, że przygotowuje pizze w piecu opalanym drewnem. Powszechnie uważa się, że lokal nie tylko staje się bardzo atmosferycznym, przytulnym miejscem, ale także pizza jest wyjątkowo smaczna i ma niepowtarzalny aromat. Piec opalany drewnem wymaga jednak sporego zaangażowania ze strony obsługi, wprawy i umiejętności. Do paleniska trzeba regularnie dokładać i umiejętnie regulować temperaturę pieczenia. Tego typu piece są odpowiednie dla profesjonalistów i kosztowne, jednak mogą przynieść dodatkowe zyski w postaci prawdziwych amatorów włoskich dań, ceniących tradycje i klimatyczne restauracje.