Makaron po włosku – oferujemy najlepsze dania!

włoskie makarony

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie i trudno się temu dziwić, ponieważ włoskie potrawy są po prostu przepyszne! Mieszanki smaków, aromatów, najwyższej jakości produktów wytwarzanych lub uprawianych w łagodnym śródziemnomorskim klimacie oraz oliwa dodawana praktycznie do wszystkiego sprawiają, że włoskim daniom, a zwłaszcza pastom, po prostu nie sposób się oprzeć.

Najsławniejsze makarony kuchni włoskiej

No właśnie, pasty, czyli makarony. Chociaż podobno Marco Polo przywiózł przepis z jednej ze swoich licznych wypraw do Chin, to jednak Włosi przekształcili pszeniczne kluski w różnego rodzaju, proste i złożone, poematy, którymi teraz możemy rozkoszować się na całej kuli ziemskiej. Dlatego w tym artykule opiszemy kilka naszych ulubionych włoskich makaronów. Wszystkie dania znajdziecie w naszym menu!

Aglio Olio, czyli szlachetna prostota

Aglio olio oznacza po prostu „czosnek z oliwą” i to właściwie wszystko, czego potrzeba do przygotowania tego niezwykle smacznego i aromatycznego dania! No, może przyda się jeszcze opakowanie spaghetti i odrobina parmezanu. Aglio olio idealnie komponuje się ze świeżą sałatką, ale może być też samodzielnym daniem obiadowym. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na romantyczną kolację!

Co więcej, aglio olio jest świetnym przepisem bazowym, na podstawie którego można budować bardziej złożony przepis, ale na początku warto spróbować go w wersji podstawowej. Z pewnością nie pożałujesz!

Carbonara – klasyka kuchni włoskiej

carbonara

Pisząc o włoskich makaronach, nie można zapomnieć o ich królowej, czyli carbonarze. I znowy mamy tutaj do czynienia z bardzo prostym przepisem, który jednak jest eksplozją smaku. Do przygotowania klasycznej carbonary wystarczą jajka, parmezan i szynka pancetta lub boczek. Warto również wzbogacić makaron o śmietankę, dzięki czemu uzyskamy cudownie kremowy sos.

W naszej restauracji carbonara cieszy się ogromną popularnościa, i trudno się temu dziwić!

Makaron Frutti di Mare

Pasta z owocami morza to najlepszy sposób na przeniesienie się na słoneczną Sycylię lub Sardynię. Kuchnia włoska zresztą zasłynęła nie tylko dzięki makaronom czy pizzom, ale również dzięki frutti di mare. W naszej wersji makaronu z owocami morza serwujemy małże, kalmary, ośmiorniczki i krewetki, uzupełnione parmezanem i sosem tysiąca wysp. Taka kombinacja jest idealna, jeśli podczas ponurego zimowego dnia chcesz chociaż przez chwilę poczuć się jak na włoskim wybrzeżu.

 

Przypominamy również, że wszelkie dania z owocami morza warto zamawiać wyłącznie w sprawdzonych restauracjach. Decydując się na San Giovanni możesz mieć pewność, że wszystkie potrawy zostały przygotowane z najwyższej jakości produktów.

Oprócz tych trzech przykładów w naszej ofercie znajdziesz też makarony z kurczakiem, sławne bolognese oraz przepyszne tortellini i gnocchi. Poza makaronami, oferujemy również inne potrawy kuchni włoskiej.