Pizza rossa a pizza bianca – czym się różnią?
Klasyczna włoska pizza? Okrągła, na delikatnym cieście, z perfekcyjnie chrupiącymi brzegami, z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów oraz rewelacyjnym serem. Czy w tej kategorii coś może budzić kontrowersję? Tak! I nie jest to pizza hawajska!
Najbardziej znanym podziałem pizz jest ten, który dotyczy rodzaju ciasta. Miłośnicy włoskiego dania dzielą się więc na zagorzałych zwolenników pizzy na cienkim cieście oraz wielbicieli pizzy na cieście grubym.
Mniej znaną klasyfikacją, która jednak potrafi rozgrzać do czerwoności każdą dyskusję na temat pizzy, jest podział na pizzę Rossę i pizzę Biancę. O co chodzi? Przede wszystkim o sos, ale również sposób wyrabiania ciasta!
Co to jest pizza Rossa? Z czym serwowana jest pizza Bianca? Którą pizzę wybrać? Odpowiadamy i podpowiadamy, ale nie opowiadamy się po żadnej ze stron!
Pizza rossa – czym dokładnie jest?
Regularnie bywasz w pizzerii lub zamawiasz pizzę z dowozem? Najprawdopodobniej zajadasz się pizzą Rossą. To najpopularniejsza wersja klasycznej włoskiej pizzy. Słowo „rossa” po włosku oznacza po prostu kolor czerwony, a użyte w kontekście pizzy – nawiązuje do czerwonego koloru tradycyjnego sosu pomidorowego.
Oryginalny sos używany do produkcji pizzy rossy powstaje na bazie krwistoczerwonych i podłużnych pomidorów z niewielką ilością pestek. Odmiana z San Marzano w Kampanii wyróżnia się słodkim smakiem i wyjątkową soczystością. Pomidory zawdzięczają swoje walory rewelacyjnym warunkom atmosferycznym regionu, optymalnemu nasłonecznieniu i wilgotności oraz niesamowicie żyznym glebom wulkanicznym.
Sos rossa przygotowuje się z pomidorów duszonych przez kilka godzin na wolnym ogniu. Do rozpływającego się w ustach miąższu dodaje się sól i pieprz oraz oregano i bazylię. Zioła oczywiście powinny być świeże! W niektórych przepisach na sos rossa pojawiają się również drobno posiekane i podsmażone na oliwie z oliwek cebula i czosnek.
Pizza bianca – czym się charakteryzuje?
Słowo „bianca” po włosku oznacza kolor biały. Jak się to ma do pizzy? Otóż pizza Bianca/Bianche nie jest smarowana sosem pomidorowym, tylko sosem powstającym na bazie mleka krowiego.
Ten rodzaj pizzy stanowi bazę do uwielbianej przez Polaków carbonary oraz egzotycznej pizzy z owocami morza. Pizza Bianca może być również serwowana z zaskakującymi dodatkami, np. mozzarellą, której towarzyszą gruszki i orzechy.
Biały sos jest wyśmienicie kremowy i jedwabisty w smaku. Najlepsze pizzerie strzegą swoich oryginalnych receptur. Do produkcji sosu Bianca najczęściej używa się kremowego serka mascarpone i śmietanki, do których dodaje się sól, pieprz i zioła.
Pizza Bianca różni się od wszystkich innych pizz nie tylko białym kolorem sosu, ale również niezwykle delikatnym ciastem. Ciasto na biancę przygotowywane jest z tych samych składników, co ciasto na klasyczną Margheritę, ale w nieco zmienionych proporcjach.
Tutaj używa się większej ilości wody, dzięki której pizza jest cieńsza, lżejsza i bardziej chrupiąca. Ciastu daje się również zdecydowanie więcej czasu na wyrośnięcie – w oryginalnych włoskich przepisach nawet 12 godzin.
Zaskakującą odmianą pizzy bianche jest jej rzymska odsłona. W tej wersji pizza bianca podawana jest bez żadnego sosu. Powierzchnię ciasta smaruje się wysokogatunkową oliwą z oliwek, obsypuje świeżymi ziołami oraz dekoruje prostymi dodatkami.
Pizza rossa a bianca – podsumowanie
Teraz już wiesz, czym różni się Rossa od bianci. Jesteśmy pewni, że na swoim koncie masz niejedną pizzę z wyśmienitym sosem pomidorowym, ale czy próbowałeś/aś już prawdziwej włoskiej bianci?
Pizzeria San Giovanni to miejsce wypełniony po brzegi miłością do oryginalnej pizzy, którą przygotowujemy w oparciu o sprawdzone receptury prosto ze słonecznej Italii. Poczułeś/aś się zaintrygowany/a tematem i chcesz spróbować, jak smakuje prawdziwa pizza Bianca? Nasze pizzerie to doskonały adres! Odwiedź jeden z kilkunastu naszych lokali w stolicy lub zamów dowolną pizzę z dowozem!
Jesteś #teamrossa czy #teambianca? My nie możemy się zdecydować! Uwielbiamy jedną i drugą!