Calzone – specjał w wielu odsłonach

calzone

Calzone to coś pomiędzy pizzą a pierogiem! Danie przygotowywane na najsmaczniejszym cieście do pizzy, wypełnione dowolnymi składnikami, zamknięte i sklejone na brzegach na kształt gigantycznego pieroga… Brzmi pysznie? Tak właśnie smakuje! Od lat podbija serca i podniebienia miłośników włoskiej kuchni. Z czego wynika rosnąca popularność pieroga calzone? Robić czy zamawiać?

Pieróg calzone na fali smacznej popularności

Pieróg calzone jest produktem coraz chętniej zamawianym we włoskich restauracjach i pizzeriach oraz robionym w domowych kuchniach. Skąd się bierze jego rosnąca popularność?

Calzone jest równie sycące, co tradycyjna pizza i podobnie jak ona, może być serwowane z absolutnie dowolnymi składnikami, w rozmaitych kompozycjach i zestawieniach. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń! Bazą zawsze jest sos (najczęściej pomidorowy, ale może być również śmietanowy lub czosnkowy) i doskonałej jakości ser. Reszta należy do nas!

Pieróg calzone jest nieco łatwiejszy w konsumpcji niż pizza – jego zwarta forma i zamknięcie składników w środku umożliwia jego wygodne jedzenie, bez obaw o spadające składniki i wyginające się ciasto. Same składniki są ponadto zdecydowanie cieplejsze – zamknięte wewnątrz pieroga nie wychładzają się w kontakcie z powietrzem, jak to ma miejsce w przypadku pizzy. Ciepłą pizzę musimy zjeść szybko (inaczej stanie się pizzą zimną) – pierogiem calzone możemy się nieśpiesznie delektować.

Przepisy i pomysły na domowe calzone

Masz przepis na sprawdzoną, domową pizzę? Masz przepis na pieróg calzone! Naprawdę! Różnice? Po rozwałkowaniu lub rozciągnięciu ciasta – składniki układasz (najlepiej w opcji: na bogato!) tylko na jednej jego połowie. Nadzienie skompletowane? O niczym nie zapomniałeś? Składasz ciasto na pół i zlepiasz brzegi (możesz je posmarować wodą, by lepiej się kleiły i nie rozdzieliły w piekarniku). W zależności od przepisu – można odstawić pieróg na kilkanaście minut, aby jeszcze podrósł, albo od razu posmarować powierzchnię złożonego ciasta roztrzepanym jajkiem, umieścić na blaszce i wsadzić do piekarnika. Czas wypieku jest najczęściej dwukrotnie dłuższy niż w przypadku pizzy – zamknięte w środku ciasta nadzienie potrzebuje trochę więcej czasu, podobnie jak samo ciasto.

Calzone można podawać w wersji mięsnej i wegetariańskiej, a także na słono i ostro lub… na słodko, w wersji śniadaniowej. Pieroga można wypełnić mięsem, kiełbasą, boczkiem, szynką lub ulubionymi, świeżymi warzywami, a także dowolnym miksem jednego i drugiego, doprawiając do smaku rozmaitymi przyprawami. Doskonale smakuje pieczone calzone z pieczarkami, szynką i serem – proste i uniwersalne! Calzone w wersji śniadaniowej to ciasto drożdżowe nadziane np. słodkim serkiem z bananami lub innymi, sezonowymi owocami.

Najlepsze calzone w Warszawie? Mamy je!

Kuchnia włoska to nasza miłość i największa pasja. W naszym menu, obok wyśmienitej pizzy i pasty, nie mogło zabraknąć pierogów clazone! Przygotowujemy je na doskonałym, sprawdzonym cieście – idealnie gładkim i delikatnym, miękkim i chrupiącym. Serwujemy go w kilku najpopularniejszych odsłonach, m.in. lekkim calzone z szynką i pieczarkami, wyrazistym calzone ze szpinakiem, fetą i gorgonzolą oraz sycącymi calzone z mięsem bolognese, boczkiem i szynką lub calzone z gyrosem i sosem czosnkowym.

Spróbuj naszego calzone! Jesteśmy pewni, że to będzie kulinarna miłość od pierwszego kęsa!