Fakty i mity o pizzy

składniki do pizzy

Pizza to jedno z naszych ulubionych dań. Sprawdza się idealnie zarówno w roli obiadu, jak i sycącej kolacji czy przekąski serwowanej podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich i rodzinnych. Za co uwielbiamy pizzę? Za jej absolutną różnorodność i dowolność w komponowaniu! Każdy z nas może zjeść pizzę dokładnie taką, jaką lubi, dobierając z szerokiej listy składników te, na które aktualnie ma ochotę i zestawiając je wedle własnego uznania. Pizza jest najprawdopodobniej jedynym tak uniwersalnym daniem, które równocześnie można optymalnie dopasować do indywidualnych preferencji kulinarnych. Co jeszcze wiemy o pizzy? Przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy mity dotyczące pizzy.

Pizza była znana już w starożytności – FAKT

pizza znana w starożytności

Na pytanie o pochodzenie pizzy, większość z nas odpowiada: z Włoch! Faktycznie pizza jest daniem kuchni włoskiej. Pierwsze placki przyprawiane pomidorami powstawały właśnie we Włoszech. Pierwsze lokale gastronomiczne, które specjalizowały się w serwowaniu pizzy również powstały we Włoszech – pizzerie funkcjonowały już w XVIII wieku w Neapolu. Najpopularniejsza margherita została skomponowana pod koniec XIX wieku przez włoskiego kucharza dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z królem Ferdynanem II Burbonem wizytowała jeden z neapolskich lokali. Jednak pierwowzorem pizzy były płaskie, okrągłe placki pszenne, które wypiekano w starożytności. W Rzymie przyprawiano je ziołami i serem, a w Egipcie… były używane również jako środek płatniczy!

Pizza ma swoje święto – FAKT

Okrągły placek z dowolnymi dodatkami ma swoje święto w kalendarzu. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. Najlepszym sposobem na celebrowanie tej okazji jest… zamówienie pizzy, oczywiście!

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie – FAKT

Zdecydowanie tak! Dawno przekroczyła granice Włoch i jest znana nie tylko w Europie, ale też w niemal każdym zakątku świata. Najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest… statystyka! Rocznie na świecie sprzedaje się ponad pięć miliardów kawałków pizzy, co oznacza że każdy dorosły mieszkaniec planty zjada minimum 1,5 kawałka pizzy! A ile pizz, nieujętych w żadnych statystykach, robimy samodzielnie w swoich domach?

Pizza to danie typu fast food – MIT

Fast food to dania ekspresowe w przygotowaniu, wydawane na poczekaniu i możliwe do zjedzenia w ekspresowym tempie. Większość żywności typu fast food to dania charakteryzuje się wysoką kalorycznością (pochodzącą głównie z tłuszczów i węglowodanów), przy jednoczesnej niskiej wartości odżywczej, znikomej ilości witamin i minerałów. Podkreśla się również obecność w wysokoprzetworzonej żywności rozmaitych związków chemicznych, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Pizza zdecydowanie nie mieści się w definicji fast food! Doskonałej jakości ciasto drożdżowe, stanowiące bazę pizzy, wymaga bowiem sporo pracy i często nawet kilkunastu godzin leżakowania, aby wyrosło dokładnie tak, jak powinno. Wszystkie dodatki układane na pizzy to pojedyncze, najczęściej surowe (przede wszystkim warzywa!) lub poddane podstawowej obróbce (np. wędliny czy kiełbasa) produkty, świeże i smaczne. Oczywiście pizzę można zjeść szybko, ale… lepiej delektować się każdym kęsem!

Im więcej składników, tym lepiej – MIT

składniki do pizzy

Ewenement pizzy polega m.in. na tym, że mamy dowolność w dobieraniu liczby i rodzaju składników. Nie ma jednego, odgórnie obowiązującego przepisu na pizzę idealną. Idealna jest ta, która po prostu nam smakuje. Mitem jest przekonanie, że trzeba na pizzy położyć maksymalną ilość składników, by ta zachwycała smakiem! Tutaj, podobnie jak w życiu, doskonale sprawdza się zasada: mniej znaczy więcej i lepiej!

Pizza jest tucząca – MIT

Odpowiednio przygotowana pizza to dobrze zbilansowany, pełnowartościowy posiłek, dostarczający wartości odżywczych z różnych kategorii. tym, co może znacząco podnosić kaloryczność pizzy są dodatkowe sosy oraz podwajanie lub potrajanie ulubionych składników (przede wszystkim sera, boczku, tłustych kiełbas), w celu mocniejszego wyeksponowania ich smaku. Jeśli wpiszemy pizzę w codzienne menu, zastępując nią jedno z głównych dań, a przy komponowaniu dodatków zachowamy zdrowy rozsądek i umiar – pizza będzie odżywczym posiłkiem, który nie tuczy.