Idealne ciasto na pizzę – czyli jakie?

Ciasto na pizzę

Ten, kto choć raz zakosztował prawdziwej włoskiej pizzy, na pewno wielokrotnie będzie chciał wrócić do jej smaku. Mimo swojej popularności, istnieje wiele sposobów na zrobienie tego dania, a co za tym idzie – niestety łatwo jest odbiec od ideału. Jak więc zrobić najlepsze ciasto na pizzę? Oryginalna pizza włoska to kwintesencja prostoty. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać, przygotowując jej podstawowy element.

Mąka 00 – sekretny składnik idealnego ciasta na pizzę

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej jest bardzo prosty – wystarczy przygotować mąkę, wodę, drożdże i sól. Składniki te prawie każdy ma w swojej kuchni. Choć spód do pizzy można przygotować z różnych typów mąki, warto sięgnąć po taką, która dedykowana jest właśnie kuchni włoskiej – typ 00. W czym tkwi jej fenomen? Pizza w stylu neapolitańskim jest pyszna, ponieważ jest lekka, chrupiąca i cienka, a jej brzegi są w środku miękkie. Spełnienie wszystkich tych warunków może nie być takie proste, gdy użyje się zwykłej, tradycyjnej mąki. Typ 00 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, dzięki czemu nie zawiera otrębów, a jego konsystencja jest bardzo sypka i drobna. To sprawia, że mąka ta jest też lżejsza od innych jasnych mąk, a zrobione z niej ciasto jest doskonałą podstawą pizzy, a nie jej najbardziej odczuwalnym składnikiem. Cienki spód przygotowany z mąki 00 nie będzie się rozpadał w rękach ani nie nasiąknie pozostałymi składnikami.

Trochę cierpliwości i delikatności – technika wyrabiania ciasta do pizzy

Choć przygotowanie idealnego ciasta na pizzę jest proste i tanie, nie wystarczy wymieszać ze sobą składników i włożyć ciasta z dodatkami do pieca. Duże znaczenie ma odpowiednie wyrabianie ciasta i danie mu czasu na wyrośnięcie, tak by było odpowiednio napowietrzone. Od czego zacząć? Po odpowiednim połączeniu ze sobą części składowych ciasta, trzeba uformować z niego zwartą, gładką kulę. Początkowo może wydawać się to niemożliwe, w końcu ilość sypkich składników przeważa nad mokrymi, jednak po upływie ok 7-10 minut ciasto wygląda tak, jak należy. Ciasto dobrze jest rozciągać i zawijać do środka, powtarzając ten rytuał pod różnymi kątami, z każdej strony, na oprószonym mąką blacie/stolnicy. Proces można zakończyć, gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie już kleić się do dłoni. Kolejnym, wymagającym cierpliwości krokiem jest zostawienie ciasta w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto na pewno odwdzięczy się wspaniałym smakiem! Nakładając ciasto na kamień lub blachę też trzeba wykazać się łagodnością i delikatnością. Zbyt mocno naciągane ciasto będzie miało w sobie mniej powietrza, a z kruchego spodu i miękkich w środku brzegów może wyjść skorupa.

Włoska pizza lubi ciepło

Oprócz odpowiedniego przygotowania, ważne jest też umiejętne upieczenie pizzy. W warunkach domowych może być to nieco utrudnione, można jednak trochę „oszukać” pizzę, nagrzewając blachę przez pół godziny w nagrzanym do 250 stopni piekarniku czy używając kamienia do pizzy. Dzięki zastosowaniu tak wysokiej temperatury, pizza będzie nie tylko pyszna, ale też szybko gotowa, wystarczy tylko kilka minut. Smacznego!