Jak przygotować włoskie antipasti? – przewodnik
Antipasti to popularne przekąski w stylu włoskim będące idealnymi daniami serwowanymi podczas imprezy na świeżym powietrzu i nie tylko. Wielkimi krokami zbliża się czas letnich garden party, zatem jest to doskonała okazja, by lepiej zapoznać się z włoskimi antipasti i rozsmakować w ich lekkim i aromatycznym wydaniu!
Antipasti – co to jest?
Antipasti to określenie na włoskie przystawki podawane w małych porcjach, cechujące się prostotą składników i wykonania oraz eleganckim podaniem. To tradycyjne pierwsze danie oficjalnego włoskiego posiłku. Zwykle podawane są w półmisku i przyrządzane w małych porcjach na jeden kęs. Celem ich podania jest pobudzenie apetytu.
Ta forma podawania zakąsek przyjęła się także w Polsce i stanowi popularne rozwiązanie w trakcie niezobowiązujących imprez. Włoskie przystawki na ciepło i zimno doskonale nadają się do serwowania podczas imprezy do lekkich alkoholi, a także jako przystawka przed daniem głównym.
Włoskie antipasti to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale też dla oczu. Kolorowe, nieduże przekąski podane w estetyczny i kontrastowy sposób pięknie prezentują się na stole. Dodanie do nich małych widelczyków, wykałaczek czy szpikulców ułatwi gościom sięganie po przekąski, a dodatek świeżego pieczywa i włoskiej oliwy pozwoli wzbogacić proste przystawki i podkreślić ich walory smakowe.
Włoskie przystawki na imprezę
Planując spotkanie towarzyskie, warto przygotować małe zakąski, które są proste i szybkie w przyrządzeniu oraz można je serwować w temperaturze pokojowej. Włoskie antipasti to idealne rozwiązanie! Poniżej znajdziesz przepisy na proste i wyśmienite przystawki, idealne na imprezę.
Sprawdź jak zrobić porządną imprezę w akademiku
Oliwki w ziołach
Ekspresowa przystawka, którą przygotujesz w kilka minut i która zawsze się udaje. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- garść zielonych oliwek drylowanych,
- garść czarnych oliwek bez wody,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pół pęczka bazylii, tymianku i oregano lub 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich.
Czosnek posiekaj razem z ziołami. Oliwki umieść w słoiku, dodaj zioła, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej jeden dzień.
Sałatka Caprese
Na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu przygotuj odświeżającą sałatkę Caprese w kolorach włoskiej flagi. Do jej przyrządzenia potrzebne są:
- 3 średniej wielkości pomidory,
- 2 kulki sera mozzarella,
- garść listków świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i równiej pokrój w plastry. Na talerzu ułóż na przemian plaster pomidora, mozzarelli i listek bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą do smaku.
Ta prosta sałatka to jedno z najważniejszych dań kuchni włoskiej i idealna przystawka w stylu antipasti.
Włoskie przystawki na zimno i na ciepło
Na specjalne okazje możesz podać włoskie antipasti serwowane na ciepło lub na zimno.
Bruschetta
To przystawka przygotowywana z opiekanego chleba lub bagietki z dodatkiem oliwy i czosnku, podawana ze świeżymi pomidorami i bazylią. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować:
- 4 połówki bagietki lub ciabatty,
- pomidorki koktajlowe,
- garść świeżych liści bazylii,
- 1 kulka sera mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Pomidorki i mozzarellę pokrój w cienkie plasterki, bazylię posiekaj. Pomidory wymieszaj z oliwą, bazylią i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczywo opiecz w piekarniku, posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na wierzch wyłóż mozzarellę i resztę składników. Podawaj przystrojone listkiem świeżej bazylii.
Tak podane eleganckie kanapeczki będą świetną przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Carpaccio
To klasyczna, włoska przystawka z surowego mięsa z polędwicy wołowej podawana z serem i kaparami. Do jej przygotowania niezbędne są:
- 200 g surowej polędwicy wołowej,
- 30 g parmezanu w kostce,
- 1 łyżka kaparów z zalewy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- garść rukoli,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Ważne! Wybierając surowe mięso do carpaccio, zwróć uwagę, by pochodziło od sprawdzonego dostawcy i było bardzo świeże. Przystawkę przygotuj w dniu, w którym zamierzasz je podać i do momentu serwowania trzymaj w lodówce.
Oczyszczoną polędwicę wołową pokrój na bardzo cienkie plastry. Następnie polej je mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny. Na półmisku ułóż na przemian plastry mięsa i pokrojone plasterki parmezanu. Do dekoracji użyj kaparów oraz rukoli. Na koniec dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.
To tylko kilka spośród wielu włoskich przystawek antipasti, które można podać na spotkaniu towarzyskim. To świetna alternatywa dla nudnych chipsów i paluszków podczas oglądania filmu z przyjaciółmi oraz efektowna forma bufetu podczas imprezy na świeżym powietrzu.