Jak wybrać oliwę do włoskiej pizzy?
Oliwa z oliwek to jeden z flagowych produktów kuchni włoskiej. Dobra oliwa doskonale podkreśla smak potraw, a przy tym jest źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa jest też wykorzystywana podczas przygotowywania oraz serwowania pizzy. O czym warto pamiętać, wybierając odpowiednią oliwę do włoskiej pizzy? Jak samodzielnie przygotować oliwę smakową do pizzy?
Czy pizzę polewa się oliwą?
Pizza to danie kuchni włoskiej, które zyskało międzynarodową sławę. To spowodowało, że sposób jej podawania może się nieco różnić w zależności od kraju i regionu. W Polsce często polewamy pizzę sosami, niemniej coraz więcej włoskich pizzerii i trattorii serwuje do pizzy oliwę do polewania, zamiast sosów.
Rzeczywiście jest to dobra alternatywa. Jak już wspomnieliśmy, dobra oliwa z oliwek zawiera cenne składniki odżywcze. Ponadto poprawia smak i aromat składników pizzy. Z tego względu stosuje się ją zarówno przy serwowaniu placka, jak i w trakcie przygotowywania. Jeszcze przed upieczeniem i nałożeniem na ciasto składników pizzy smaruje się je oliwą. Dzięki temu po upieczeniu ciasto jest pięknie zarumienione, chrupkie i aromatyczne.
Przeczytaj jak pizza zmieniała świat
Oliwa do pizzy – jak jeść?
Istnieją dwie metody serwowania pizzy z oliwą. Pierwsza z nich to skropienie gotowej pizzy oliwą, z kolei druga polega na maczaniu kawałków pizzy w oliwie podanej w niewielkiej miseczce z oliwą. Obie metody są dozwolone i pozwalają w jednakowy sposób delektować się wybornym smakiem świeżych składników pizzy oraz wysokiej jakości, aromatycznej oliwy.
Maczanie kawałków pizzy w oliwie pozwala konsumentom samodzielne decydować, ile oliwy nabiorą. W przypadku oliw smakowych to dobry sposób, by poznać ich wyjątkowe smaki i aromaty. W ten sposób można serwować focaccię, która ma delikatny smak i aromat i jest idealnym składnikiem do degustowania różnych rodzajów oliwy.
Z kolei polanie całej pizzy odrobiną oliwy sprawdzi się przy serwowaniu większej ilości pizz dla wielu gości. Tak naprawdę jednak jest to bardzo indywidualna sprawa i nie ma lepszego lub gorszego sposobu podawania oliwy do pizzy. Istotne jest, aby była to oliwa najwyższej jakości o wybornym smaku.
Jaka oliwa z oliwek do pizzy?
Dobór oliwy z oliwek podawanej do pizzy zależy w dużej mierze od składników pizzy. Klasyczna oliwa bez żadnych dodatków będzie się dobrze komponować z pizzą ze świeżymi warzywami, na przykład rukolą, pomidorkami koktajlowymi czy szpinakiem.
Oliwa czosnkowa to doskonały wybór do pizzy klasycznej, z minimalną ilością dodatków, na przykład Margherity, Bufali czy Parmy. Luksusowa oliwa truflowa idealnie pasuje do pizzy, w której zamiast sosu pomidorowego jest sos śmietanowy.
Dużą popularnością cieszą się też oliwy ziołowe. Dla fanów ostrych smaków ciekawym dodatkiem do pizzy może być oliwa z papryczką chilli lub jalapeno. Z kolei osobom lubiących tradycyjne, włoskie smaki z pewnością przypadnie do gustu oliwa z dodatkiem bazylii i oregano.
Bez względu na to, na jaki smak oliwy do pizzy się zdecydujemy, i tak najważniejsza jest jakość produktu. Oliwa niskiej jakości, która zbyt długo stała i zwietrzała może nie tylko nie podkreślić walorów dania, ale wręcz całkowicie je zepsuć. Jeśli chodzi o jakość produktu, najlepsza pod tym względem jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno extra vergine, czyli olio di oliva extra vergine.
Przygotowujesz pizzę? Sprawdź jakich przypraw warto użyć do pizzy!
Wysoka jakość tego produktu wynika ze sposobu jego pozyskania. Otóż proces produkcji polega na jednorazowym wyciskaniu oliwek na zimno, bez stosowania żadnych substancji chemicznych. Akceptowalna jest mechaniczna metoda ekstrakcji. W ten sposób powstaje produkt, który składa się w 1% z kwasu oleinowego. To zapewnia bardzo aromatyczny, świeży smak i owocowy zapach.
Jak zrobić oliwę do pizzy?
Każdy miłośnik pizzy może sam pokusić się o przygotowanie własnej oliwy smakowej do jej polania. Nie jest to skomplikowane, a sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Jeżeli lubisz smakowe oliwy, możesz przygotować swoją wersję, dodając do szklanki klasycznej oliwy na przykład 2-3 ząbki czosnku, 2-3 listki świeżej bazylii oraz 2-3 sztuki suszonych pomidorów. Oliwa wraz z dodatkami powinna mieć czas, by nasiąknąć ich smakiem i aromatem, dlatego warto ją przygotować parę dni wcześniej przed planowanym użyciem.
Składniki będą tu dowolne, a powyższy przepis może stanowić jedynie inspirację. Tak przygotowana oliwa smakowa będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do pizzy, ale też do sałatek, makaronów i innych dań kuchni włoskiej. Prawda jest jednak taka, że dobra, klasyczna oliwa z oliwek obroni się sama swoim smakiem i aromatem. Nawet niewielka ilość takiej oliwy na włoskiej pizzy wzmocni jej smak i aromat oraz doda walorów zdrowotnych daniu.