Jakich przypraw warto użyć do pizzy?

Jakich przypraw warto użyć do pizzy

Pizza to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni. Do okrągłego placka pasuje bowiem… niemal wszystko! Składniki można miksować wedle własnego uznania, a pizzę wykańczać dowolnymi przyprawami. Te ostatnie dodają daniu indywidualnego charakteru!

Większość z nas ma swoją ulubioną pizzę i ulubiony zestaw składników. A co z przyprawami? Odpowiednio dobrana przyprawa do pizzy skutecznie podbija smak dania, dodaje mu charakteru i czyni niezwykle aromatycznym. Umiejętne łączenie przypraw to szukanie idealnych proporcji oraz harmonii między kolejnymi szczyptami tymianku, oregano, bazylii, czosnku, gorczycy, rozmarynu czy pieprzu… Co dodać do pizzy, by ta smakowała wyśmienicie?

Dlaczego warto stosować różne przyprawy do pizzy?

Przyprawy są odpowiedzialne za wzbogacanie smaku i aromatu dania. Ale to nie wszystko! Wybrane zioła oraz przyprawy korzenne i warzywne mogą podnosić wartość odżywczą pizzy, uzupełniać jej skład o witaminy i minerały, a także sprzyjać efektywniejszemu trawieniu. Ponadto niektóre przyprawy wykazują działanie antyoksydacyjne czy bakteriobójcze.

Może Cię zainteresować: Czy pizza jest zdrowa?

pizza prosto z pieca

Rodzaje przypraw do pizzy

Pizzę można przyprawić na wiele sposobów, sięgając po różnego rodzaju przyprawy i dowolnie je ze sobą łącząc.

Podstawowy podział przypraw:

  • Przyprawy ziołowe – otrzymywane z zielonych części roślin, subtelne i delikatnie zmieniające smak potraw, przyprawy ziołowe to m.in.: bazylia, oregano, tymianek
    i majeranek
  • Przyprawy korzenne – otrzymywane z różnych części roślin, niezwykle intensywne
    i zdecydowanie wpływające na smak potraw (zastosowane w nadmiarze mogą całkowicie przykryć oryginalny smak składników!), przyprawy korzenne to m.in.: cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż i pieprz
  • Przyprawy warzywne – otrzymywane z roślin warzywnych (najczęściej surowych, rzadziej wędzonych), w zależności od rodzaju warzywa mogą być mniej lub bardziej subtelne w smaku, przyprawy warzywne to m.in.: czosnek, natka pietruszki, cebula czy chrzan.

Łączenie przypraw nie podlega jakimś ściśle określonym zasadom. Tutaj wszystko zależy od naszego wyczucia i gustu! Miksując przyprawy należy jedynie… zachować umiar, w ilości i intensywności poszczególnych dodatków. Naszym celem jest bowiem przyprawienie dania (w tym przypadku pizzy), a nie przykrycie jej smaku pod kożuchem z ziół, zmielonych warzyw i intensywnych przypraw korzennych.

Sprawdź również: Dodatki na pizzę – ciekawe pomysły i sposoby ich łączenia

kawałek pizzy na talerzu z przyprawami

Co dodać do pizzy?

Pizza najlepiej smakuje z ziołami, które doskonale dopełniają i uatrakcyjniają smak roztopionych serów oraz sosu pomidorowego. Nie brakuje również zwolenników przypraw warzywnych do pizzy, którzy sięgają przede wszystkim po pieprz czarny lub pieprz ziołowy, a także czosnek i cebulę.

Sprawdź również: Jaki wybrać ser do pizzy?

Oto top 10 przypraw do pizzy:

  1. Oregano. To zdecydowanie numer jeden wśród przypraw do pizzy! Stosowana solo lub jako składnik mieszanek przypraw do pizzy – idealnie komponuje się z bazylia, tymiankiem i pieprzem. Dodaje pizzy wykwintnego smaku i efektywnie wspomaga trawienie.
  2. Bazylia. Przyprawa o silnym, ostrym smaku i delikatnie słodkim zapachu. Doskonała
    w połączeniu z sosem pomidorowym i pomidorami – dodana do pizzy sprawia, że ta ma orzeźwiający charakter.
  3. Tymianek. Przyprawa o wyrazistym, ostrym smaku i silnym aromacie. Świetnie podkreśla smak wszelkiego rodzaju mięs dodanych do pizzy, m.in. szynek i kiełbas.
  4. Cząber. Podobnie jak tymianek, wyrazisty i lekko pikantny. Dodaje charakteru mięsom, zwłaszcza drobiowym. Rewelacyjnie dopełnia smak pizzy z kurczakiem, mozzarellą i papryką.
  5. Rozmaryn. Przyprawa o silnym lekko sosnowym, delikatnie ostrym i słodkawym smaku. Sproszkowany rozmaryn rewelacyjnie dopełnia smak warzyw, a liść rozmarynu sprawdza się dodatkowo jako dekoracja pizzy.
  6. Czosnek. Specyficzny smak i intensywny zapach czosnku ma zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Stosowany z umiarem dodaje pizzy charakteru i popodkreśla smak składników. W nadmiarze może „zabijać” smak poszczególnych dodatków i działać drażniąco.
  7. Pieprz ziołowy. Ostra przyprawa o uniwersalnym charakterze. Doskonale komponuje się z wszystkimi dodatkami i pasuje do każdej pizzy.
  8. Kolendra. Słodka i łagodna w smaku oraz bardzo aromatyczna. Skutecznie tonuje ostre przyprawy, przywracając pizzy delikatny smak, ale nie pozbawiając jej charakteru.
  9. Gorczyca. Przyprawa lekko gorzkawa w smaku, łagodna lub ostra i pikantna (w zależności od odmiany). Dodaje pizzy aromatu i równoważy smak słodkich dodatków.
  10. Cebula. Najbardziej swojska i pospolita z wszystkich przypraw. Cebula ma ostry, gorzki i wyrazisty smak. Idealnie smakuje na mięsnych pizzach, w towarzystwie pomidorów i pierzu.

Jakie są Twoje ulubione przyprawy do pizzy?