Jedzenie do pracy. Co i jak przygotować na lunch? Podpowiadamy!

Jedzenie do pracy na co postawić?

Dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie około 2 tysięcy kalorii, najlepiej w ramach 3-5 posiłków zjadanych co 3-4 godziny. Jeśli pracujesz na etacie, to minimum jeden posiłek musisz zjeść w biurze.

Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Bardzo ważne jest zarówno właściwe komponowanie posiłków, jak i regularne jedzenie. Dlatego dzisiaj bierzemy pod lupę sprawdzone przepisy na posiłki do pracy.

Dania powinny zapewniać energię i pozwalać efektywnie realizować obowiązki zawodowe.

Sprawdź, jak przygotować szybki posiłek do pracy, który można podgrzać w biurowej kuchni lub zjeść na zimno (jeśli nie masz do dyspozycji mikrofalówki).

5 pomysłów na jedzenie do pracy

Jedzenie w pracy powinno sycić, ale bez efektu rozleniwienia, na które możesz sobie pozwolić po niedzielnym obiedzie. Szukając pomysłów na lunchbox zwróć uwagę na kaloryczność posiłków, a także ich smak i zapach.

Ten ostatni nie powinien drażnić Twoich współpracowników! Cebularz, zapiekanka z sardynkami, rolmopsy… zostaw je w domu.

Co najlepiej zabrać na lunch do pracy? Poniżej znajdziesz pięć pomysłów na łatwe i szybkie dania do zabrania do pracy.

Klasyczne kanapki z niestandardowymi składnikami jako pomysł na posiłek do pracy

Wiemy, że posiłki do pracy muszą być łatwe do przygotowania, sycące i bezproblemowe do zjedzenia. Właśnie dlatego taką popularnością cieszą się zwykłe kanapki. Są szybkie i proste do zrobienia, łatwe do spakowania i możesz je skomponować, wybierając z szerokiego wachlarza składników.

Podstawą jest oczywiście wysokiej jakości pieczywo (świeże bułki lub chleb) oraz ulubione dodatki. Pamiętaj, że kanapka nie musi kończyć się na tradycyjnym serze, wędlinie i pomidorze!

Co powiesz na pokrojoną w plastry mozzarellę, na którą położysz sadzone jajko i podsmażoną szalotkę, doprawisz solą i pieprzem do smaku i obsypiesz kiełkami jarmużu lub rzodkiewki? Brzmi wyśmienicie, a smakuje… jeszcze lepiej!

Takie kanapki to gwarancja, że dostarczysz swojemu organizmowi niezbędną dawkę energii oraz zaspokoisz zapotrzebowanie na większość mikro i makroelementów.

Pizza – niezawodna w każdej sytuacji

Żyjesz w ciągłym biegu i zdarza Ci się nie mieć czasu, by przygotować drugie śniadanie do pracy, lunch lub obiad? To dobry moment na wykorzystanie tego, co zostało z wczorajszej kolacji.

Na kolację była duża pizza? Zostały dwa kawałki? Nie wyrzucaj ich! Włóż pizzę do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki, a następnego dnia rano zabierz ją ze sobą do pracy. W porze lunchu lub obiadu możesz odgrzać pizzę w kuchence mikrofalowej. Oczywiście nie będzie już tak pyszna i chrupiąca, ale wciąż sycąca i po prostu smaczna.

Pssst… Jeśli jesteś w pracy bez obiadu, możesz zamówić pizzę. Sprawdź ofertę San Giovanni na pizzę z dowozem, zaproponuj w biurze zrzutkę na ciepły posiłek, zamów (telefonicznie lub poprzez formularz online) i wróć do swoich obowiązków. My zajmiemy się resztą i dołożymy wszelkich starań, by pizza dojechała do Was w umówionym czasie, idealnie gorąca i niezmiennie rewelacyjna w smaku. Czas na przerwę!

Jedzenie do pracy na zimno

Nie masz możliwości podgrzewania posiłków w pracy? Przygotuj sycące danie, które ze smakiem zjesz również na zimno. Doskonałą bazą dla tego typu przepisów kulinarnych jest tortilla.

W cienki placek pszenny lub z mąki pełnoziarnistej możesz zawinąć… właściwie wszystko! Posmaruj placek tortilli ulubionym serkiem (np. chrzanowym lub śmietankowym). Na serku rozłóż plastry łososia, ulubioną wędlinę lub pieczonego indyka, a na wierzch połóż rukolę, sałatę lodową lub szpinak. Zawiń placek w ciasny rulon, dociśnij, a następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

To naprawdę prosty sposób na zdrowy posiłek, który możesz zabrać na lunch do pracy i zjeść w wolnej chwili – bezpośrednio z pudełka, bez użycia sztućców i bez jakichkolwiek przygotowań (np. odgrzewania).

Sałatki do pracy – przepisy fit

Sałatki należą do jednych z najbardziej uniwersalnych oraz najchętniej przygotowywanych i zabieranych do pracy dań. Są ekspresowe do przygotowania, a w zależności od użytych składników mogą być lekkie lub bardzo sycące.

  • Klasyczna sałatka to mocno warzywny box. Przygotujesz ją z sałaty (lodowej, maślanej lub pekińskiej), pokrojonych w kostkę warzyw (pomidorki, ogórki, cukinia) oraz twardego sera, tofu lub tuńczyka.
  • Sałatka z gotowanymi na parze warzywami i mięsem (np. indykiem lub kurczakiem) będzie doskonale smakowała na zimno i na ciepło.
  • Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej lub kaszy kuskus to gwarancja solidnej dawki energii. Do kaszy możesz dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka lub tofu oraz dowolne pieczone warzywa.
  • Opcjonalnie możesz przygotować risotto, czyli jednogarnkowe danie idealne do pracy!

Słodki lunch – naleśniki, placuszki, muffinki

Nie samymi sałatkami człowiek żyje! Jeśli pracujesz w godzinach wczesnoporannych, drugie śniadanie lub lunch na słodko będzie doskonałym pomysłem.

Do biura możesz zabrać naleśniki zawinięte w rulony lub złożone w bezpieczne koperty i wypełnione po brzegi twarożkiem z owocami, posmarowane powidłami lub czekoladowym kremem.

Masz więcej czasu? Przygotuj smaczne i sycące placuszki z płatkami owsianymi i bananami. W lunchboxie pysznie będzie prezentować się także domowej roboty muffinka.

Przygotowywanie posiłków do pracy – o czym pamiętać?

Sprawdzone i smaczne przepisy na dania do pracy to połowa sukcesu. Równie ważne jest ich właściwe przygotowanie oraz przechowywanie i przenoszenie.

W zdecydowanej większości przypadków lunch do pracy możesz przygotować dzień wcześniej. Pamiętaj jednak, że niektóre komponenty zdecydowanie lepiej będą smakować, jeśli dodasz je bezpośrednio przed wyjściem do pracy lub przed jedzeniem, a inne mogą puścić soki, a co za tym idzie – zabarwić i zmienić smak innych składników dania.

O co chodzi? Choćby o dressing do sałatki. Jeśli podlejesz nim sałatkę dzień wcześniej, w porze lunchu czeka Cię spore rozczarowanie w postaci niechrupiących, rozmokniętych i nieapetycznie wyglądających warzyw (o grzankach nie wspominając!).

Niektóre warzywa również lubią puścić soki i zdominować kolor i smak dania. Najpoważniejszymi zawodnikami w tej kategorii są oczywiście buraki, choć w Twojej sałatce mogą również zamieszać pokrojone pomidory, ogórki oraz gotowany brokuł.

Pojemniki na dania do pracy – szczelne i dostosowane do indywidualnych potrzeb

Wyposaż się w odpowiedni zapas wielorazowych pojemników. Pudełka powinny być wykonane z certyfikowanych materiałów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością i bezproblemowych do utrzymania w nienagannej czystości.

Warto zaopatrzyć się w minimum 3-4 różne lunchboxy, dzięki czemu umożliwisz sobie przygotowanie różnych dań na kolejne dni.

Dopasuj ich wielkość i konstrukcje do rodzaju Twoich ulubionych dań. Do wyboru masz między innymi pojemniki jednokomorowe i wielokomorowe oraz z osobnymi, zakręcanymi pojemniczkami, np. na dressing lub sos do sałatki.

Kupując pudełka na obiady do pracy zwróć uwagę na to, czy można je mrozić i używać ich w mikrofalówce.