Rodzaje makaronów używanych we włoskich daniach
Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków, a makaron jest nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych dań. W końcu nie samą pizzą Włosi żyją!
Istnieje wiele różnych rodzajów makaronów, z których każdy ma swoje unikalne cechy i perfekcyjnie pasuje do określonych potraw. Każdy jest pyszny i obłędnie sycący. Znajomość choćby kilku podstawowych rodzajów makaronów pozwoli Ci zamawiać włoskie dania z pełną swobodę. Unikniesz również nieporozumień i zaskoczeń. No i nie będziesz musieć robić dobrej miny do złej gry, gdy przyjdzie Ci rozgryźć ravioli.
Poznaj najpopularniejsze rodzaje makaronów i dowiedz się, z czym najczęściej jadają je Włosi.
Rodzaje makaronu włoskiego
Spaghetti, penne i cienkie nitki. Znajomość rodzajów makaronów większości z nas ogranicza się do maksymalnie 3-5 podstawowych odmian tych smacznych „klusek”. Chcesz wiedzieć więcej?
Oto kilka najważniejszych rodzajów makaronów używanych we włoskich daniach:
- Spaghetti to jeden z najłatwiejszych do zidentyfikowania rodzajów makaronu. Ma postać długich, cienkich i najczęściej okrągłych nitek. Doskonale sprawdza się w zestawieniach z prostymi i lekkimi sosami, między innymi delikatnym sosem pomidorowym, mięsnym sosem bolognese czy wyrazistym sosem z oliwą i czosnkiem.
- Penne to makaron w kształcie rurki, często zresztą nazywany… po prostu rurkami. Dzięki swojej strukturze świetnie zatrzymuje sosy wewnątrz, co czyni go idealnym do cięższych i gęstych sosów serowych, śmietanowych, grzybowych i mięsnych.
- Rigatoni to duże rurki makaronu o szerokim przekroju i rowkowanej powierzchni. Rigatoni są popularne w daniach z ciężkimi sosami z dużymi i wyrazistymi dodatkami. Duże rurki możesz podać między innymi z sos pomidorowy, sos mięsny, sos serowy czy sos na bazie śmietany. Ze względu na swój rozmiar i teksturę, rigatoni są idealne do cięższych i gęstych sosów, które wypełniają ich rowki i nadają im pełny smak.
- Farfalle to makarony w ulubionych kształtach dzieci. Popularne kokarki i muszelki są idealnym dodatkiem do sałatek makaronowych, dań z warzywami i lekkich sosów na bazie śmietany. Ze sprawdzonych źródeł wiemy, że farfalle sprawdzają się również w domowych zupach pomidorowych.
- Tagliatelle to szerokie i płaskie wstążki makaronu, które ze względu na swoją długość i kształt, nazywane są… spłaszczonym spaghetti. Tagliatelle najczęściej są serwowane z bogatymi sosami na bazie mięsa, na przykład z gulaszem, ciężkim sosem grzybowym czy sosem ragu.
- Lasagne to szczególny rodzaj makaronu w postaci płaskich płatów. Jest używany do przygotowania klasycznego włoskiego dania o tej samej nazwie, czyli sycącej i aromatycznej lasagne. Warstwy makaronu przekłada się mięsem, sosem pomidorowym, beszamelowym i serem, tworząc pyszne danie na solidny obiad lub kolację.
- Ravioli to małe pierożki makaronowe, wypełnione różnymi nadzieniami, najczęściej warzywami, mięsem i serem. Przygotowując danie z ravioli pierożki można gotować, piec lub smażyć. Doskonale smakują z lżejszymi sosami, np. sosem pomidorowym, śmietanowym oraz… po prostu z masłem.
- Fusilli to spiralne nitki makaronu. Dzięki swojemu kształtowi świetnie zbierają sosy i nadzienia, dlatego są popularne w sałatkach makaronowych, zapiekankach i daniach z warzywami.
Pamiętaj, że to tylko kilka przykładów rodzajów makaronów używanych we włoskiej kuchni. Istnieje wiele innych wariantów, a każdy z nich wspaniale komponuje się z różnymi sosami i składnikami, tworząc autentyczne włoskie smaki i aromaty.
Sprawdź Makaron po włosku: https://pizzeriasangiovanni.pl/makaron-po-wlosku-oferujemy-najlepsze-dania/
Makarony regionalne – charakterystyka i specyfika makaronów włoskich
Włochy to kraj o bogatej kulturze kulinarnej. Dlatego pewnie nie zdziwi Cię fakt, że produkcja i wykorzystanie makaronu różni się w zależności od regionu. Wśród specjalnych makaronów na szczególną uwagę zasługują: pappardelle, orecchiette i trofie.
Pappardelle to szerokie wstążki makaronu, których małą ojczyzną jest Toskania i Emilia-Romania. Wstążki mają około 2 cm szerokości i gładką powierzchnię, dzięki której skutecznie absorbują i przenoszą sosy.
Orecchiette (z włoskiego „małe uszy”) są tradycyjnym rodzajem makaronu pochodzącym z regionu Apulia w południowych Włoszech. Mają one kształt przypominający małe miseczki z płytkim wgłębieniem po jednej stronie lub… po prostu uszy. Orecchiette są doskonałe do zbierania sosów. Są również często serwowane z brokułami i kiełbasą w tradycyjnym daniu orecchiette con cime di rapa.
Trofie to małe, zwinięte nitki makaronu pochodzące z Ligurii, regionu znanego z pesto genovese. Mają one cienki i zakrzywiony kształt, który pomaga w utrzymywaniu sosu na powierzchni. Trofie są często używane w tradycyjnym daniu trofie al pesto, w którym są serwowane z aromatycznym pesto genovese, ziemniakami i fasolką szparagową. Brzmi pysznie i sycąco, prawda?
Makarony we włoskich daniach – idealne połączenia smaków
Wiesz już, że Włosi uwielbiają makarony. Do najpopularniejszych dań z makaronami w rolach głównych należą: spaghetti alla Carbonara, lasagne alla Bolognese, penne all’Arrabbiata oraz ravioli al Burro e Salvia oraz orecchiette con Broccoli.
W pizzeriach San Giovanni możesz spróbować nie tylko doskonałej i doskonale Ci znanej włoskiej pizzy, ale również wybranych włoskich dań z makronami. Sprawdź szczegóły oferty, odwiedź jeden z lokali lub zamów makaronowe danie z dostawą do domu.