Pieczenie pizzy – co warto o tym wiedzieć?

Pieczenie pizzy

Na uwielbiany przez nas smak pizzy składa się zarówno ciasto przygotowane w oparciu o tradycyjne receptury i doskonałej jakości dodatki, jak i sposób pieczenia pizzy.

Miłośnikom włoskiego dania wystarczy jeden kęs, by stwierdzić, czy pizza została przygotowana w zwykłym piekarniku czy w piecu do pizzy. Za bezkonkurencyjne walory smakowe pizzy z profesjonalnego pieca do pizzy odpowiada wysoka temperatura oraz unikatowy aromat palonego drewna.

Sprawdź, jak upiec pizzę w domowych warunkach i na czym polega różnica między pizzą z piekarnika a pizzą z pieca.

Spis treści:

Pieczenie pizzy w piekarniku a piecu

Nowoczesne domowe piekarniki elektryczne to solidne sprzęty, które zapewniają zdecydowanie bardziej przewidywalne parametry pieczenia potraw. W piekarnikach starego typu bardzo często dania były solidnie przypalone na brzegach i z tyłu.

W zależności od wybranego trybu pieczenia nagrzane powietrze jest w określony sposób rozprowadzane po wnętrzu piekarnika. Do wyboru są najczęściej trzy tryby: termoobieg, termoobieg z grillem, góra-dół lub dół.

Czy w piekarniku można przygotować dobrą pizzę? Oczywiście! Wystarczy zrobić dobre ciasto, dobrać sos, ser i smaczne dodatki, a następnie solidnie rozgrzać piekarnik. Pizza powinna być gotowa w maksymalnie 12-15 minut!

Czy pizza z piekarnika będzie smakowała tak samo, jak ta z pieca? Niestety nie! Nawet najlepszy domowy piekarnik nie zapewni Ci optymalnej temperatury pieczenia (o tym niżej) oraz naturalnego aromatu drewna.

Więcej informacji o piecach do pieczenia pizzy znajdziesz w naszym wpisie: Piec do pizzy – niedoceniany „składnik” wpływający na smak.

Pizza w piecu tradycyjnym

W jakiej temperaturze piec pizzę?

Wysoka temperatura pieczenia pizzy jest kluczowa dla uzyskania ciasta o perfekcyjnej teksturze, z delikatnie zarumienionymi i chrupiącymi brzegami oraz solidnym środkiem, który utrzyma wszystkie dodatki na swoim miejscu.

Oczywiście im wyższa temperatura pieczenia, tym mniej czasu potrzebuje pizza, by być gotowa do podania.

Domowe piekarniki najczęściej oferują maksymalną temperaturę pieczenia 250-270°C, rzadziej 300 lub 320°C. To wystarczy, by proces pieczenia był skuteczny i trwał od kilku do kilkunastu minut. Krócej piecze się pizza na cienkim cieście.

Piece do pizzy opalane drewnem oferują zdecydowanie szerszy zakres temperatur. Komory pieczenia nagrzewają się nawet do 500 stopni Celsjusza!

Klasyczną Margheritę czy Neapolitanę najczęściej piecze się w temperaturze sięgającej 400 stopni, a czas wypiekania wynosi od 90 do 120 minut.

Na czym piec pizzę w domowym piekarniku?

Sposobem na podniesienie walorów użytkowych domowego piekarnika w kontekście przygotowywania w nim pizzy jest zastosowanie specjalnych wkładek przeznaczonych do wypieku włoskiego dania.

  • Kamień do pizzy – to rozwiązanie, które pozwala zoptymalizować równomierne przypiekanie spodu pizzy. Kamień przewodzi i utrzymuje ciepło przez długi czas, dzięki czemu minimalizujesz ryzyko, że ciasto w środku pozostanie surowe. Kamień należy włożyć do piekarnika wcześniej, aby miał szansę nagrzać się wraz z całym piekarnikiem. Najlepszy efekt uzyskasz umieszczając go w środkowej części piekarnika.
  • Blacha do pieczenia pizzy – to blacha, która jest standardowym wyposażeniem większości nowoczesnych piekarników domowych, ale możesz ją również dokupić, dopasowując do modelu swojego piekarnika. Blachę należy umieścić w dolnej części piekarnika i rozgrzać wraz z urządzeniem. Przed położeniem na niej pizzy koniecznie posmaruj powierzchnię blachy dobrej jakości oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.

domowa pizza wypieczona w piekarniku elektrycznym

Domowa pizza z piekarnika elektrycznego – jak ją zrobić?

Podstawą jest dobre ciasto, które przygotujesz z odpowiednio dobranej mąki, wody i drożdży. Pamiętaj, że ciasto na pizzę potrzebuje czasu, by solidnie wyrosnąć, a następnie móc udźwignąć wszystkie Twoje pomysły na kompozycje składników.

Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pizzę!

Co dalej?

  • Wybierz tryb pieczenia. Pizzę w domowym piekarniku piecze się z wykorzystaniem trybu termoobieg z grillem lub trybu góra-dół (w zależności od mocy piekarnika i rodzaju ułożonych na pizzy składników).
  • Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury, czyli w przypadku większości domowych urządzeń do 250°C lub 270°C.
  • Jeśli będziesz piec pizzę na kamieniu lub wybranej blaszce – włóż je do piekarnika wcześniej, by solidnie się nagrzały.

Czym smarować pizzę przed pieczeniem?

Ciasto możesz posmarować oliwą z oliwek, a następnie rozsmarować na jego powierzchni sos pomidorowy lub sos bianca. Jeśli przygotowujesz pizzę w wersji fit – zrezygnuj z oliwy z oliwek. Sam sos wystarczy.

Kiedy dodajemy ser do pizzy?

Ser jest składnikiem, który ląduje na pizzy jako drugi, bezpośrednio na sosie pomidorowym lub sosie bianca. Jeśli naprawdę lubisz ser i chcesz delektować się sporą ilością tego dodatku, możesz w połowie pieczenia (zazwyczaj po około 5-6 minutach) otworzyć piekarnik i dosypać jeszcze trochę sera na górę. Dzięki temu smak będzie wzbogacony o różne konsystencje sera.

Czy od razu wyjąć ciasto z piekarnika?

Wszystko zależy od tego, jak bardzo głodny/a jesteś! Najczęściej pizzę wyciąga się od razu po upieczeniu i zjada gorącą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i dać jej jeszcze kilka minut na wygrzewanie się na kamieniu bądź blaszce.