Sałatki na każdą porę roku: inspiracje z kuchni włoskiej i nie tylko
Sałatki to zdrowe i pożywne posiłki. Możemy je serwować jako przystawkę, a także danie główne. Dzięki połączeniu świeżych sezonowych warzyw, dodatków mięsnych, serów, ziół i dresingu można przygotować prawdziwe śródziemnomorskie sałatki inspirowane kuchnią włoską.
W menu naszej restauracji San Giovanni oprócz pizzy i makaronów znajdziesz również zdrowe sałatki, które powstały na bazie inspiracji włoską kuchnią. U nas skosztujesz jedynych w swoim rodzaju sałatek, które są przygotowywane z sezonowych składników i typowych włoskich dodatków.
Sałatki: uniwersalność w kuchni na każdą okazję
Sałatki to uniwersalne dania, które można zaserwować gościom oraz rodzinie o każdej porze dnia i roku. Są proste w przygotowywaniu i śmiało, można powiedzieć, że nie jedno mają imię! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, a także jako danie główne na obiad lub kolację.
Ich atutem jest to, że można je przygotować tak naprawdę z dowolnych składników. W zależności od prywatnych preferencji, warzywa i dodatki można pokroić w kostkę lub paski.
Co więcej, sałatki nie muszą być wiernie odtworzone z przepisu. Można zainspirować się tylko daną kuchnią, regionem lub użyć do ich przygotowania ulubione produkty. Do ich połączenia wystarczy dobrej jakości oliwa, dowolny dresing czy jogurt.
Do tego świeże warzywa i połączenie ich z różnymi dodatkami sprawiają, że sałatki można zaserwować swoim bliskim na każdą okazję, między innymi na:
- urodziny,
- imieniny,
- jubileusz,
- rocznicę,
- roczek,
- Walentynki,
- Komunię Św.
- przyjęcie z przyjaciółmi.
Co ważne, zdrowe jedzenie w postaci sałatek jest w pełni wartościowe i zapewnia energię. Sami dietetycy zalecają spożywanie jak największej liczby posiłków składających się z sałatek.
Warto dodać, że dostępność różnych produktów spożywczych sprawia, że nigdy się nie nudzą. Można je przygotować na każdą okazję.
Wiosna w talerzu: świeże zioła i młode warzywa
Wiosna to czas, kiedy coraz chętniej sięgamy po sałatki. Dzięki połączeniu nowalijek i świeżych ziół na talerzu jest mnóstwo kolorów. Nawet osoby, które nie są miłośnikami sałat i warzyw chętnie posilą się wiosenną wariacją sałatki. Moc kolorów po prostu przyciąga.
Bardzo dobrym przykładem sałatki, którą wszyscy uwielbiają, jest sałatka grecka, która znajduje się w menu naszej restauracji San Giovanni. Do jej przygotowania potrzebny jest tylko mix sałat, świeży ogórek, pomidor, cebula, papryka, ser typu feta i sos vinegrette.
Szukasz inspiracji na lekką i orzeźwiającą włoską sałatkę? Przygotujesz ją w kilka minut, wykorzystując tylko pomidory, mozzarellę, kilka listków sałaty oraz sos vinegrette. Pomidory i ser trzeba pokroić na równe plasterki.
Na talerzu układamy najpierw liść sałaty, na niego kładziemy plaster pomidora i mozzarelli. Czynność powtarzamy, aż skończą się nam składniki. Całość polewamy sosem i możemy udekorować listkami bazylii lub kiełkami.
Letnie sałatki: soczyste owoce i śródziemnomorskie akcenty
Kucharze są zgodni co, do tego, że każde danie najlepiej smakuje, kiedy jest przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Myślisz, że śródziemnomorskie inspiracje w sałatkach ograniczają się tylko do innego typu sera? Absolutnie nie!
Na lato świetnie sprawdzi się połączenie świeżego szpinaku, dowolnego sera lub grillowanej piersi z kurczaka, malin i orzechów włoskich. Całość wystarczy skropić sosem vinegrette lub oliwą z oliwek. Maliny równie dobrze można zastąpić innym orzeźwiającym owocem, na przykład grejpfrutem, truskawką czy pomarańczą.
Kuchnia włoska kojarzy się nam również z owocami morza, po które mieszkańcy z Półwyspu Apenińskiego bardzo często sięgają, przygotowując swoje posiłki. W okresie lata można dla siebie i bliskich przygotować lekką śródziemnomorską sałatkę z grillowanymi krewetkami lub dowolnie wybranymi owocami morza.
Wystarczy je połączyć z ulubionym mixem sałat, pomidorami koktajlowymi, papryką oraz podsmażonymi na patelni nerkowcami lub orzechami włoskimi. Przygotowanie samych krewetek zajmuje dosłownie kilka minut.
Jesień pełna smaków: korzenne nuty i sezonowe warzywa
Wraz z nadejściem chłodniejszych pór roku nasz organizm potrzebuje bardziej pożywnych i treściwych posiłków. Nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z sałatek. Wystarczy do ich przygotowania użyć inne składniki.
Idealna na jesień będzie włoska sałatka z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, kaparami, ogórkiem i parmezanem. W okresie jesieni w naszej restauracji San Giovanni można skusić się również na sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek, kaparów, cebuli i wyjątkowego sosu vinegrette.
Ciekawą propozycją jest sałatka z dyni, buraków, rukoli i dowolnego włoskiego sera. Dynie i buraka pieczemy w piekarniku, a następnie kroimy na dowolną kształt. Na rukolę wykładamy dynię i buraka oraz ulubiony włoski ser. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Na koniec skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Zimowe sałatki: sycące składniki i odżywcze nasiona
W zimie wcale nie musi wiać nudą w kuchni, kiedy chcemy zjeść sycącą, a jednocześnie smaczną sałatkę. Wystarczy kilka warzyw, makaron i ser. Do ugotowanego al dente makaronu można dodać podsmażone na oliwie z oliwek, czosnku wybrane warzywa. To może być papryka, cukinia czy bakłażan. Na koniec dodać starty ser oraz podsmażone pestki słonecznika i dyni.
Dobrym pomysłem w okresie zimy jest wykorzystanie cykorii, którą Włosi kochają. Jej sezon przypada na okres od listopada do kwietnia. To bardzo zdrowe warzywo, które można przyrządzić na kilka sposobów. Można ją połączyć z każdym typem sera, jajkiem, kiełkami i odżywczymi nasionami.
Śmiało, możemy cykorię potraktować jako zamiennik dobrze znanej sałaty. To świetne urozmaicenie w kuchni i odmiana dla kubków smakowych.
Sałatki: sztuka kulinarna na każdą porę roku
Nie trzeba być mistrzem kulinarnym, aby przygotować smaczną, zdrową i pożywną sałatkę dla siebie i bliskich. W kuchni włoskiej podobnie, jak i polskiej do jej przygotowania wykorzystuje się sezonowe składniki. Można je dowolnie łączyć i zmieniać w zależności od gustów kulinarnych.
Sałatki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako danie główne, a także jako forma zdrowego jedzenia w pracy. Można je spakować do pojemnika lub słoika i zabrać do szkoły, pracy czy na rodzinny piknik.
Zachęcamy do przeczytania naszego wpisu blogowego pt. Rodzaje makaronów używanych we włoskich daniach
Jeśli nie chcemy, żeby nam szybko się znudziły, korzystajmy najlepiej z dostępnych akurat sezonowych owoców i warzyw. Ich wyjątkowy charakter i smak w prosty sposób podkreślą dodatki w postaci ziół, sera i dobrej jakości oliwa z oliwek.
Masz ochotę spróbować sałatki inspirowanej śródziemnomorską kuchnią? Zapraszamy do jednego z piętnastu naszych lokali w Warszawie lub Olsztynie.
Zapewniamy, że wysoka jakość produktów, idealne połączenie składników, niezależnie od pory roku pozwoli Ci się poczuć jak na urlopie we Włoszech!