Wino do pizzy – jaki rodzaj wybrać?

wino do pizzy

Pizza jest jednym z najbardziej uniwersalnych dań, które idealnie wpisuje się w rozmaite okazje towarzyskie. Możesz się nią zajadać w pizzerii i w domu, zaserwować rodzinie w ramach obiadu i zaproponować przyjaciołom podczas urodzin. A co się stanie, gdy podasz do niej wino?

Wino to jeden z najbardziej wyrazistych elementów włoskiej kuchni, a tradycja spożywania wina do posiłków sięga starożytności. Obecnie trunek jest nieodzownym dodatkiem do typowo włoskich dań. W słonecznej Italii, już 16-letni człowiek może popić spaghetti lampką wina.

Włosi są największym producentem wina na świecie, choć sami spożywają go rocznie mniej niż mieszkańcy Watykanu, Francji, Słowenii czy Portugalii. Lampka doskonałej jakości trunku idealnie wkomponowuje się w obfite włoskie kolacje, skutecznie podbijając smak potraw i ułatwiając trawienie wieczornych posiłków.

Pizza i wino? To duet, który sprawdza się również w Polsce, najczęściej podczas romantycznych kolacji i spotkań ze znajomymi! Dowiedz się, jakie wino do pizzy podać, by smaki pizzy i wina harmonijnie się komponowały.

Wybierz pizzę i dobierz wino

Wina to bardzo szeroka kategoria trunków, które mogą wpływać na smak popijanych nimi potraw. Jedne wina będą lepiej pasowały do tłustych mięs, a inne perfekcyjnie skomponują się z rybami, owocami morza czy serami. Właśnie dlatego planując kolację z pizzą i winem, najpierw wybierz rodzaj pizzy, a dopiero w następnym kroku dobierz pasujący do niej trunek.

Czas na konkrety! Jakie wino podać do Margherity, jakie do pizzy pepperoni, a jakie będzie pasowało do pizzy z owocami morza? Wyjaśniamy i podpowiadamy!

Idealne wino do klasycznej Margherity

Margherita to klasyczna pizza z minimalistycznym składem. Wybierając trunek do Margherity zadbaj o to, by jego smak i bukiet zapachowy nie przytłoczyły łagodnej pizzy. Smak świeżej mozzarelli, pysznych pomidorów oraz aromatycznej bazylii doskonale podkreślą delikatne wina białe i subtelne wina różowe.

Margerita pizza

Wyraziste wino do pizzy pepperoni

Pizza pepperoni ma nie tylko ostry i wyrazisty smak, ale również jest dość kaloryczna i może zawierać sporą dawkę tłuszczów. W duecie – pizza pepperoni i wino – postaw na trunek, co do którego nie będziesz mieć wątpliwości, czy nie wypadnie przy pizzy blado! Wybierz półsłodkie wino czerwone z nutą owocową, która poprawi trawienie tłuszczów i złagodzi efekt ostrości pepperoni.

Cierpkie wina taniczne, z wyższą zawartością alkoholu, podbiją pikantność pizzy. W takim zestawieniu ostra pizza będzie… jeszcze ostrzejsza!

Pepperoni pizza

Wieloszczepowe wino do pizzy z owocami morza

Pizza z krewetkami, małżami, ośmiorniczkami czy tuńczykiem to bogactwo wyrazistych smaków. Jakie wino wybrać do tej śródziemnomorskiej pizzy? W tym przypadku idealnie sprawdzą się wina wieloszczepowe, delikatnie owocowe i musujące.

Pewniakiem będzie najpopularniejsze wino świata, czyli białe lub różowe Prosecco. Pamiętaj, że to wino najlepiej smakuje w wersji mocno schłodzonej.

Frutti di mare pizza

Kwaskowate wino do pizzy serowej

Pizza serowa to prawdziwa uczta dla miłośników sera. Na jednym kawałku pizzy łączy się najczęściej minimum cztery różne sery. W klasycznej pizzy 4 Sery (Quattro Formaggi) mogą wzajemnie przenikać się smaki: klasycznej mozzarelli, wyrazistej fety, intensywnego parmezanu lub doskonałej gorgonzoli oraz delikatnego pleśniowego camemberta.

Jakie wino najlepiej podkreśli smak serowej pizzy? Wybierając trunek warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego kwaskowatość – im wyższa, tym ciekawiej będzie smakował duet pizza i wino. Kwaskowatość pozytywnie wpłynie również na trawienie sporej ilości tłustych serów. Do pizzy 4 Sery możesz podać zarówno cierpkie wino białe, jak i subtelnie słodkie wino czerwone.

Jedno z wielu włoskich przysłów mówi: „Chi beve vino prima della minestra vede il medico dalla finestra”, czyli „kto pije wino przed zupą, ten z okna już widzi lekarza”.

Warto posłuchać mądrości narodu, który jak żaden inny zna się na winie, a kulturę jego spożywania opanował do perfekcji! Trunkiem zawsze raczmy się do pizzy – nigdy na pusty żołądek!