Kuchnia włoska – jakie klasyczne dania z Włoch warto spróbować?

Kuchnia włoska - banner

Kuchnia włoska jest ceniona na całym świecie, nie tylko za bogactwo aromatycznych ziół, ale także delikatne ciasto na pizzę, wyśmienite makarony, świeże owoce morza i oczywiście głębokie w smaku, regionalne sery.

Najpopularniejsze potrawy włoskie, takie jak pizza czy spaghetti Carbonara, to potrawy, które nie zawierają zbyt wielu składników. Jednak ich dobór i staranna selekcja sprawiają, że są tak wybitne w smaku. Do tego najwyborniejsza oliwa z oliwek, parmezan, odrobina rozmarynu, bazylii, oregano i mamy całą słoneczną Italię na talerzu!

Aby je spróbować, wystarczy, że odwiedzisz jeden z naszych lokali w Warszawie. Pizzeria San Giovanni swoje receptury zawdzięcza tradycyjnej kuchni włoskiej. Dlatego serwowane przez nas dania są tak wyjątkowe.

Jakie najpopularniejsze potrawy włoskie warto spróbować i dlaczego? Jeśli chcesz się dowiedzieć, nie przerywaj czytania!

Pizza prosto z Włoch – cienkie ciasto, sos pomidorowy i dodatki

Margerita pizza

Pizza to w większości przypadków pierwsze danie, jakie przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o narodowych potrawach Włoch. Rzeczywiście, to właśnie we Włoszech pizza miała swoje skromne początki.

Początkowo nie stanowiła żadnego wybitnego produktu spożywczego, wręcz przeciwnie. Biedni mieszkańcy Neapolu wypiekali ją z mąki, wody i odrobiny oliwy, ponieważ był to tani, ale syty posiłek. Dodawano do niej przyprawy i zioła. Dopiero z czasem zdobyła sławę poza granicami Włoch. Wtedy też zaczęto dodawać do niej różne składniki, a na jej punkcie oszalał niemalże cały świat.

Z czasem klasyczną włoską pizzę zaczęto kojarzyć z cienkim ciastem, dobrym sosem pomidorowym i wysokiej jakości mozzarellą.

Tradycyjna włoska receptura na ciasto do pizzy nie zmieniła się na przestrzeni lat. Wykonuje się je z wody oraz mąki typu 00, która ma najdrobniejszy przemiał i obfituje w gluten. Dzięki temu ciasto jest wyjątkowo elastyczne.

Ser mozzarella, ze świeżego mleka bawolego, to kolejny obowiązkowy składnik pizzy. Jego delikatny smak świetnie komponuje się z ziołami i sosem pomidorowym. Zioła wykorzystywane we włoskiej kuchni to przede wszystkim bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek i estragon. Mogą być w wersji suszonej lub świeżej.

Sos pomidorowy do włoskiej pizzy powinien być wykonany ze specjalnej odmiany pomidorów, San Marzano. Są to niewielkie, podłużne pomidory z małą ilością pestek, odznaczające się doskonałym smakiem.

W naszej pizzerii możesz spróbować tradycyjnej włoskiej pizzy, na cienkim cieście oraz w różnych odsłonach. Każda jednak zawiera wymienione wcześniej podstawowe składniki.

Oprócz tego polecamy nasze Calzone. Jest to rodzaj zapiekanego, faszerowanego pieroga wykonanego z ciasta na pizzę. To również popularna włoska potrawa przyrządzana na wiele sposobów.

Sprawdź naszą pizzę w Pizzeria Olsztyn San Giovanni

Kuchnia włoska – pasty i makarony – regionalne sery, owoce morza i pomidory

Makaron Con Funghi

Obok włoskiej pizzy, innym topowym daniem kuchni włoskiej są makarony. Doskonale przyrządzone, ugotowane al dente spaghetti, penne czy tagliatelle, to podstawa każdej pasty. Do tego dodatki w postaci sosu, owoców morza i ziół. Na koniec całość jest posypywana startym parmezanem.

Makarony podawane na kilka sposobów to również ważny element menu naszego lokalu. Oferujemy najpopularniejsze włoskie pasty z pysznymi dodatkami.

Spaghetti Bolognese to bez wątpienia klasyka gatunku. To mięsny sos na bazie pomidorów i czerwonego wina, z dodatkiem marchewki, selera naciowego i mleka. Zwykle do sosu bolognese wykorzystuje się mieloną wołowinę. Danie jest bardzo sycące i aromatyczne.

Kolejnym słynnym włoskim makaronem jest Carbonara. To sos powstający na bazie żółtek jaj i boczku, podawany z makaronem spaghetti. Dodaje się do niego także czosnek, cebulę, parmezan i zioła. Sos jest bardzo wyrazisty w smaku, a jednocześnie niezwykle aksamitny. Popularne stało się dodawanie do niego także śmietany. Wiele osób przepada właśnie za taką wersją Carbonary.

Innym włoskim makaronem, który bez wątpienia warto spróbować w naszym lokalu, jest Frutti Di Mare. To makaron spaghetti podawany z różnymi owocami morza, między innymi z krewetkami, małżami, kalmarami i ośmiorniczkami. To najbardziej śródziemnomorskie danie spośród włoskich makaronów.

Najpopularniejsze włoskie gnocchi

W Polsce jadamy kopytka. Ich włoskim odpowiednikiem jest gnocchi. To kluseczki przygotowywane w wersji podstawowej z ziemniaków, ale także z semoliny, kaszy manny lub warzywnego puree. Można je podawać do rozmaitych sosów – mięsnych lub warzywnych, albo jako dodatek do zup.

Historia gnocchi przypomina historię pizzy – z uwagi na prostotę wykonania, a także niedrogie, łatwo dostępne składniki. Był to przede wszystkim posiłek niższych klas społecznych. Z czasem wieloletnia tradycja sprawiła, iż umiejętność przygotowywania gnocchi stała się obowiązkiem każdej szanującej się włoskiej gospodyni.

Naturalnie gnocchi stały się także narodowym, włoskim daniem, którego nie może zabraknąć w menu włoskiej restauracji. W naszym lokalu możesz spróbować delikatnych gnocchi ze szpinakiem i czosnkiem w pysznym, serowym sosie z gorgonzoli. To aromatyczne i sycące danie, które polubi każdy.

Włoska kuchnia jest pełna wybornych, świeżych i zdrowych składników oraz wybitnych potraw, tak uwielbianych na całym świecie. Odwiedź pizzerię San Giovanni i przenieś się do słonecznej Italii, próbując naszych smaków.