Z jakimi napojami pizza smakuje najlepiej?
Pizza to królowa włoskiej kuchni. Bardzo szybko podbiła również nasze, polskie serca. Towarzyszy nam nie tylko przy okazji oglądania meczów i filmów, ale również w trakcie spotkań towarzyskich. Pizza smakuje małym i dużym. Potrafi zaspokoić nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.
Idealnie nadaje się na obiad, kolację i jako przekąska. Nie ma chyba innej potrawy, która sprawiałaby tyle przyjemności z samego jedzenia co ona właśnie. Nikt nie je pizzy solo, a przynajmniej zdarza się to rzadko. Włoskiej uczcie zazwyczaj towarzyszą jakieś napoje. Myli się jednak ten, kto uważa, że rodzaj napoju nie ma tu większego znaczenia. Ma, bowiem smaki jednego i drugiego powinny się dopełniać, a nie neutralizować. Woda mineralna, cola, piwo, a może wino? Sprawdź, co wybrać do ulubionej pizzy!
Pizza i woda mineralna
Włosi raczej nie wybraliby takiego połączenia, no chyba, że dla swoich dzieci lub w godzinach pracy. Jednakże trzeba przyznać, że woda jest trafionym dodatkiem do pizzy. Jako, że sama w sobie jest neutralna w smaku, nie wpływa na smak pizzy i pozwala delektować się każdym jej składnikiem.
Gdy jesteś spragniony – wybierz piwo
Piwo i pizza to całkiem niezłe połączenie, o ile jesteśmy miłośnikami chmielu. Nie dość, że tego typu trunek skutecznie gasi pragnienie, to na dodatek nie zaburza prawdziwego smaku pizzy. Piwo – zarówno jasne, jak i ciemne świetnie komponuje się z pizzą na ostro i wytrawnie. Twoim numerem jeden jest kultowa pizza Margherita? Zamów do niej jasnego Lagera, a na pewno nie pożałujesz. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków to spróbuj połączyć je z ciemnym piwem. Z kolei piwo pszeniczne będzie najlepszym dodatkiem do pizzy z owocami morza, a więc z kalmarami, małżami, krewetkami, itp.
Wino i pizza – duet idealny
Myślisz, że wino nie pasuje do pizzy? Jest wręcz odwrotnie. W słonecznej Italii jest to najbardziej pożądane połączenie. W końcu Włosi, którzy wynaleźli pizzę słyną z miłości do boskiego trunku. Co ciekawe, z pokolenia na pokolenie przekazują sobie tajniki dobierania wina do pizzy. I tak np. delikatne pizze, jak Margherita zasługują na lekkie wino z cytrusowymi aromatami. Bardziej pikantne wersje pizzy z mięsem dobrze zaprezentują się w towarzystwie wina czerwonego. Trzeba jednak uważać, żeby nie było ono zbyt wytrawne. Dobrze sprawdzą się tu wina półsłodkie. Pizza serowa najlepiej zaprezentuje się w towarzystwie wina lekko słodkiego, a jednocześnie mocno owocowego. Do pizzy z owocami morza dobrze jest zamówić coś lekkiego. Idealnie sprawdzi się tu wino musujące typu prosecco. Z kolei do pizzy na bazie sosu śmietanowego idealne będzie wino kwaskowate, jak np. Chardonnay.
Cola i pizza – najbardziej znane połączenie
Duża część osób do pizzy zamawia colę. I nie ma w tym nic złego. Tego typu napoje gaszą pragnienie i dostarczają mnóstwo przyjemności. Musisz jednak wiedzieć, że zawarte w coli bąbelki szybko zapewnią ci uczucie sytości, przez co nie dasz rady zjeść zbyt dużo ukochanej pizzy. Poza tym zawarty w coli cukier może nieco tuszować prawdziwy smak włoskiego placka.