Dlaczego pizza jest okrągła a pudełko kwadratowe? Odpowiadamy!
Znasz to uczucie, gdy zderzasz się z całkowicie zaskakującym pytaniem i absolutnie nie wiesz, co o tym myśleć oraz jaka jest prawidłowa odpowiedź? Tak właśnie jest z pytaniem: dlaczego okrągłą pizzę pakują w kwadratowe pudełka…
Na hasło pizza z pewnością staje Ci przed oczami okrągły, aromatyczny placek, wypełniony po idealnie zarumienione brzegi ulubionymi dodatkami i najwyższej jakości serem. Jeśli jednak najczęściej zamawiasz pizzę na telefon, to być może pierwszym Twoim skojarzeniem jest… kwadratowe pudełko. Czas zadać TO pytanie i znaleźć na nie odpowiedź. A zatem: dlaczego pizza jest okrągła, a pudełka na pizzę kwadratowe? Odpowiadamy!
Okrągła pizza – płaskie ciasto bez wałkowania
Pizza jest specjalnością włoskich kucharzy, a Ci uwielbiają prostotę i niechętnie komplikują sobie życie! Wprawnemu kucharzowi wystarczy kilkanaście sekund by uformować idealne ciasto na pizzę – parę imponujących podrzutów z obrotami i gotowe!
Po co więc używać wałka i formy do tworzenia wymyślnych kwadratów, prostokątów lub trójkątów, skoro z odpowiednio odmierzonej porcji ciasta można w krótkim czasie (i imponującym stylu) uzyskać perfekcyjne koło o pożądanej średnicy? No właśnie!
Może Cię zainteresować: Idealne ciasto na pizzę – czyli jakie?
Kwadratowe pudełko – ekonomiczne i funkcjonalne
Odpowiedź na pytanie o pudełko na pizzę jest równie prosta… Otóż produkcja kwadratowych pudełek jest ekonomiczna i najtańsza z wszystkich dostępnych opcji. Kwadratowe tekturowe pudełka są także bezproblemowe do samodzielnego / ręcznego składania – bez stosowania dodatkowych elementów łączących / klejących.
Może Cię też zainteresować: Dodatki na pizzę – ciekawe pomysły i sposoby ich łączenia
Ważna jest również funkcjonalność tego rodzaju opakowań. Okrągłą pizzę zdecydowanie łatwiej umieścić w kwadratowym pudełku, którego przekątne są kilka centymetrów dłuższe od średnicy pizzy. Ponadto wolną przestrzeń w rogach pudełka można wykorzystać na… sosy!
Matematyczny wzór na pizzę, czyli wszystkie figury w jednym
Na pytanie: dlaczego pizza jest okrągła, a pudełko na pizzę kwadratowe? można również odpowiedzieć… żartem. A zatem: kto stoi za ostatecznym kształtem jednego i drugiego? Matematycy!
Naukowcy, których poproszono o skonsultowanie optymalnego kształtu pizzy stwierdzili, że nie chcąc dyskryminować żadnej z figur geometrycznych i zaproponowali, że okrągłą pizzę będziemy dzielić na trójkątne kawałki, a całość serwować w czworokątnych pudełkach.
Kwadratowa pizza? Ona istnieje i ma się… smacznie!
Margherita, uznawana za matkę wszystkich pizz, była okrągła! I mimo że historia pizzy kołem się toczy, to na świecie serwuje się również pizze w innych kształtach. Słyszałeś o Sfincione lub Stromboli?
Sycylijska Sfincione do pizza kwadratowa lub prostokątna, przygotowywana na grubym cieście i pozbawiona podniesionych brzegów (charakterystycznych dla pizzy okrągłej). Sfincione była tradycyjnych prowiantem sycylijskich rolników, a na gładkiej powierzchni drożdżowego ciasta wypiekanego w specjalnych formach / blachach układało się wszystko, co akurat było pod ręką, od oliwek i sera, po duszoną cebulę i anchovies, a nawet… kawałki chleba! Kwadratowa pizza jest łatwa do podzielenie na wygodne do przechowywania i jedzenia kawałki – idealne jako pożywna przekąska na drugie śniadanie lub lunch.
Stromboli to z kolei kwadratowa pizza w formie… rolady, prostej lub dowolnie ukształtowanej, np. w kształcie apetycznego rogala lub imponującego warkocza (tutaj wszystko zależy od fantazji i zdolności kucharza!). Na prostokątne lub kwadratowe ciasto nakłada się dowolne, ale niezbyt ciężkie dodatki, a następnie zawija ciasto w rulon i wypieka. Stromboli spopularyzowali w Stanach Zjednoczonych włoscy imigranci. Bardziej znaną kuzynką klasycznej pizzy jest Calzone, czyli pizz owy pierog. Okrągłe ciasto zagina się wzdłuż średnicy, a następnie skleja jego brzegi.
Wiemy, że po przeczytaniu tego wpisu masz ochotę na pizzę! Widzimy się w lokalu czy zamawiasz pizzę z dowozem? Naszą okrągłą pizzę serwujemy oczywiście w kwadratowych pudełkach i dzielimy na pełne świeżych składników trójkątne kawałki.