Jaki wybrać ser do pizzy?
Składnik, bez którego pizza nie byłaby pizzą? Ser oczywiście! Koniecznie najwyższej jakości i w odpowiedniej ilości!
Na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera! To przysmaki wytwarzane przede wszystkim z mleka krowiego oraz owczego i koziego. Tym, co różni poszczególne sery, jest ich smak i zapach, ale również sposób produkcji oraz stopień twardości.
Miłośnicy pizzy najczęściej mają do czynienia z delikatną mozzarellą, miękkim camembertem, intensywną w smaku fetą, aromatyczną gorgonzolą oraz twardym parmezanem.
Czym charakteryzują się sery, które znalazły uznanie w okrągłym świecie pizzomaniaków? Jakie sery najczęściej kładziemy na pizzę?
Mozzarella – królowa serów do pizzy
Mozzarella to miękki ser podpuszczkowy, pochodzący z regionu Kampania w południowych Włoszech. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolic, a powszechnie – z mleka krowiego. W sklepie możesz kupić mozzarellę w charakterystycznym obłym kształcie (lub w formie małych kulek) i w serwatkowej zalewie.
Ser mozzarella do pizzy to uniwersalny klasyk! To właśnie mozzarella została położona na pierwszej Marghericie i do tej pory nic się w tym temacie nie zmieniło. Ser mozzarella jest idealnie łagodny w smaku, delikatnie rozpływa się na pizzy i świetnie komponuje z dowolnymi składnikami. Jeśli szukasz aksamitnego i nieostrego sera – wybierz mozzarellę!
Gorgonzola do pizzy – pleśniowy ser z Lombardii
Gorgonzola to miękki i dojrzewający ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, z charakterystycznymi zielonkawymi lub niebieskawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ten włoski przysmak pochodzi z Lombardii. Na mapie północnego regionu Italii znajdziesz miejscowość o nazwie… Gorgonzola!
Gorgonzola wyśmienicie smakuje w połączeniu z innymi włoskimi serami oraz doskonale podbija smak rukoli i szpinaku. Uwielbiasz zielone dodatki na pizzy? Spróbuj ich w połączeniu z gorgonzolą!
Może Cię zainteresować: Dodatki na pizzę – ciekawe pomysły i sposoby ich łączenia
Ser feta do pizzy – grecki akcent w serowej rodzinie
Feta jest serem produkowanym z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim. To idealnie kruchy ser, który dobrze się topi w wysokich temperaturach. Świeżą fetę możesz pokroić wyłącznie w grube plastry – zresztą feta oznacza po grecku właśnie plaster. Od 2002 roku nazwa feta jest zastrzeżona dla serów pochodzących wyłącznie z Grecji.
Lekko słony i ostry smak fety dodaje pizzy mocnego charakteru i może pysznie dominować nad pozostałymi składnikami wydobywając z nich to, co najlepsze. To dobry wybór dla osób, których kubki smakowe lubią intensywne doznania!
Camembert do pizzy – aksamitny krążek z Francji
Ojczyzną Camemberta jest Normandia. Francuzi opracowali recepturę tego sera w 1791 roku. Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Sprzedawany w charakterystycznych krążkach, pokrytych białawą pleśnią.
Camembert najlepiej smakuje w towarzystwie śmietany i oliwek. Stanowi wykwintny duet z dojrzewającą szynka parmeńską. Cenisz harmonię i równowagę smaków? Postaw na ser camembert!
Może Cię zainteresować: Jakich przypraw warto użyć do pizzy?
Parmezan – twardy zawodnik z Parmy
To jeden z najbardziej znanych włoskich serów. Twardy i intensywny w smaku, idealnie sprawdzający się w roli klasycznego dodatku i używany do dekorowania rozmaitych dań. Parmezan pochodzi z północnych Włoch i wytwarzany jest z mleka krowiego. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie na bazie mleka krów rasy reggiana, odżywianych wyłącznie zielonką z naturalnych łąk, z nieprzypadkowym składem botanicznym.
Parmezan doda smakowi pizzy ostrości i wyrazistości. Wiórkami parmezanu możesz posypać każdą pizzę, najlepiej bezpośrednio po wyjęciu jej z pieca!
Pizza cztery sery? Dla prawdziwych miłośników sera!
Nie możesz się zdecydować na jeden ser? Doskonale to rozumiemy! Właśnie dla takich osób jak Ty powstała pizza cztery sery, wypełniona po brzegi najlepszymi przedstawicielami serowej rodziny.
Do prawdziwej włoskie quatro formaggi najczęściej dodaje się w równych proporcjach – tak, aby żaden ser nie dominował nad innymi) – mozzarellę, gorgonzolę, parmezan oraz mniej znany ser provolone lub ser fontina. Provolone i fontinę w Polsce zastępują przeważnie ricotta i feta.
W ofercie San Giovanni znajduje się około czterdzieści rodzajów pizzy. Na każdej z nich standardowo znajduje się minimum jeden gatunek sera. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś domówił kolejny serowy składnik, wedle własnego uznania i preferencji smakowych!