Czy pizza jest zdrowa?

pizza ze zdrowymi dodatkami

Nie ma bardziej znanego dania niż pizza. I mimo, że cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, potrafi też wzbudzać kontrowersje. Na jej temat powstało wiele mitów. Czas się z nimi zmierzyć. Czy pizza jest niezdrowa? Zapraszamy do lektury!

Pizza to włoskie dobro narodowe, na punkcie którego oszalał cały świat. Danie stało się tak popularne, że ustanowiono nawet Międzynarodowy Dzień Pizzy. Obchodzimy go 9 lutego. Czy pizza jest niezdrowa? Tak naprawdę wszystko zależy od tego, z jakich składników została zrobiona.

Poza tym, z pizzą jest jak z każdym innym jedzeniem – gdy zachowamy umiar, może okazać się zdrowym posiłkiem. I pomimo tego, że znajduje się na liście popularnych fast foodów, wcale nie musi być złym wyborem żywieniowym. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie, czy domowa pizza jest zdrowa i kiedy pizza zdrowa nie jest. Podamy też przepis na zdrową pizzę. Zapraszamy!

Badania na temat pizzy – co wiemy na jej temat?

Nie taka pizza straszna, jak ją malują. Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że pizza stanowi wartościowy posiłek i jest korzystna dla zdrowia. Oczywiście musi być przygotowana ze składników dobrej jakości i zawierać prawdziwy sos pomidorowy.

Co więcej – ci sami naukowcy są zdania, że osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu są mniej narażone na rozwój chorób nowotworowych, w tym nowotworu przełyku i jelita grubego. Zdaniem badaczy chodzi tu głównie o przeciwnowotworowe działanie likopenu, antyoksydantu obecnego w pomidorach, z których robi się sos do pizzy. Wyniki tychże badań zostały opublikowane w piśmie „International Journal of Cancer”.

Z kolei amerykańska dietetyczka Chelsey Amer wykazała, że pizza jest o wiele bardziej wartościowym posiłkiem niż chociażby płatki z mlekiem, które tak chętnie jemy na śniadanie. Przede wszystkim zawiera większą dawkę białka, a jednocześnie mniej cukru niż większość dostępnych na rynku płatków śniadaniowych. Jej wypowiedzi można przeczytać na portalu Dailymail.co.uk.

Pojawił się jeszcze jeden głos na temat pizzy. Tym razem z Nowego Jorku. Naukowcy z Long Island University są zdania, że jeśli pizza jest obficie posypana odpowiednimi ziołami, może zapobiegać rozwojowi raka prostaty. Chodzi tu przede wszystkim o oregano, które jest źródłem karwakrolu, organicznego związku chemicznego o właściwościach antynowotworowych. Takie informacje zaprezentowano podczas konferencji Experimental Biology w San Diego.

Może Cię zainteresować: Jak powinno jeść się pizzę? Zasady savoir-vivre

Jakie witaminy i mikroelementy znajdziemy w pizzy?

Odpowiednio przygotowana pizza jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. Klasyczna wersja włoskiego placka ma około 10 g białka, nieco ponad 11 g tłuszczu, niecałe 2 g błonnika i sporo minerałów. Wystarczy tu wymienić żelazo, magnez, wapń, potas, cynk czy miedź.

Pizza dostarcza do organizmu fosfor, który buduje i wzmacnia kości, a  także ma wpływ na DNA i RNA. Jest także źródłem selenu, który ma właściwości antyoksydacyjne. Jeśli chodzi o witaminy to zawiera ich całkiem sporo. Można tu wymienić nie tylko witaminę A, C i D, ale również witaminy z grupy B, jak B6, B9 czy B12.

Sam ser, o ile jest dobrej jakości, jest wdzięcznym źródłem wapnia i witamin z grupy B. Z kolei sos pomidorowy to cenne źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu. Cebula, która bardzo często gości na pizzy obfituje w witaminę C, chrom i błonnik.

Warto pamiętać, że wartość odżywczą pizzy podnoszą zielone warzywa liściaste. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowym posiłkiem, wybieraj pizzę bogatą w szpinak, jarmuż, rukolę. Mają niewiele kalorii, za to posiadają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę A, E, D, C i B9. Są też źródłem kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

Kiedy pizza nie jest zdrowa i należy na nią uważać?

Tak, jak wspomnieliśmy na początku – z pizzą jest tak, jak z każdym innym jedzeniem. Co za dużo, to niezdrowo. Zachowując jednak umiar, a przede wszystkim dokonując dobrych oraz świadomych wyborów można sobie zapewnić smaczny i wartościowy posiłek. Aby pizza nie straciła swoich zdrowotnych właściwości, powinna być świeża, przygotowana z dobrej jakości składników i jedzona zaraz po wyjęciu z pieca.

Złym wyborem jest na pewno pizza mrożona, która nie ma żadnych wartości odżywczych, za to obfituje w sztuczne dodatki, polepszacze smaku i duże ilości sodu, co może zaburzać pracę wielu narządów. Zawiera konserwanty oraz utwardzone oleje roślinne, obfitujące w tłuszcze trans – najbardziej niebezpieczne dla zdrowia spośród wszystkich rodzajów tłuszczów.

W mrożonych pizzach często można znaleźć także azotyn sodu (E250), sorbinian potasu (E202), maltodekstrynę i skrobię modyfikowaną. Większość z nich ma niestety negatywny wpływ na zdrowie.

Czy pizza jest niezdrowa? Ta mrożona z całą pewnością tak. Dlatego należy się jej wystrzegać. Niewłaściwym wyborem jest również pizza z dodatkiem słabej jakości, tłustych serów, przygotowana na grubym cieśnie i podana nie z warzywami, ale tłustymi, słonymi dodatkami.

Jeśli chcesz zjeść zdrową pizzę – wybierz tę z dodatkiem warzyw i mozzarellą zamiast żółtego sera. I jeszcze jedno – zawsze wybieraj pizzę zawierającą NATURALNY sos pomidorowy. Każdy inny nie dość, że będzie zawierał sód, to jeszcze spore ilości syntetycznych konserwantów.

Czy domowa pizza jest zdrowa?

Czy domowa pizza jest zdrowa? Ta przygotowana z wysokiej jakości, świeżych składników oraz jedzona z umiarem – tak, jak najbardziej jest zdrowa. Wbrew pozorom przepis na zdrową pizzę nie jest wcale skomplikowany. San Giovanni na pizzy zna się jak mało kto! Nasza powstaje ze starannie wyselekcjonowanych produktów i według tradycyjnej włoskiej receptury. Przepis na zdrową pizzę? Oto niezbędne elementy:

Ciasto do pizzy

Zawsze powinno być świeżo przygotowane, z dobrej jakości mąki, najlepiej cienkie. Możesz do tego wykorzystać ekologiczną mąkę pszenną lub mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik pokarmowy. Nigdy nie wybieraj gotowych spodów, bo są one pełne sztucznych dodatków.

Może Cię zainteresować: Idealne ciasto na pizzę – czyli jakie?

Sos do pizzy

Powinien być przygotowany ze świeżych pomidorów, ziół, czosnku i dobrej jakości oliwy. Wtedy będzie zdrowy i pyszny! No i będzie źródłem cennego likopenu. Nie kupuj gotowych sosów do pizzy, koncentratów, keczupów, w których poza konserwantami i polepszaczami smaku, nie znajdziesz żadnych wartości odżywczych.

Sprawdź: Sos pomidorowy, czy czosnkowy? Oto jest pytanie!

Ser do pizzy

Rekomendujemy ser mozzarella, który jest źródłem witaminy A, D, E, B6 i PP i zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu lub tradycyjny parmezan. Dobrą opcją jest też ser kozi. Wystrzegaj się żółtych serów wątpliwej jakości i jak ognia unikaj produktów tzw. sero podobnych.

Pozostałe składniki

Przygotowując pizzę w domu masz pełną kontrolę nad tym, co do niej dodajesz. Jeśli zależy ci na daniu niskokalorycznym, zamiast sklepowych, tłustych wędlin, wybierz grillowanego kurczaka lub krewetki – oczywiście od zaufanego dostawcy. Lubisz wędliny? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się w zdrowej pizzy. Pamiętaj tylko, żeby wybrać wędlinę, która w składzie zawiera jak najwięcej mięsa.

Sprawdź również: Dodatki na pizzę – ciekawe pomysły i sposoby ich łączenia

Nie ograniczaj się z warzywami. To one są najzdrowszym elementem pizzy. Postaw na te świeże, o ile to możliwe. Jeśli nie możesz z nich skorzystać, bo jest po sezonie, wykorzystaj warzywa mrożone. Nie szczędź papryki, pieczarek, szpinaku, brokułów, pomidorów. Po upieczeniu pizzy możesz ją dodatkowo posypać garścią rukoli, która wzbogaci jej smak. Nie zapomnij o ziołach – oregano, bazylii, itp.